INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

szlovákia

szűrés

teszt

koronavírus

Pozsony, 2019. november 10.A pozsonyi vár és a Szent Márton-dóm (j) 2019. november 10-én.

"Agyontesztelteti" Szlovákiát az ország miniszterelnöke

Legkésőbb jövő hét végétől minden héten tömeges tesztelésre kerül sor Szlovákiában. Az első hétvégén a tesztelés az összes járásra kiterjed majd. A tömeges szűrés az egyes járásokban addig fog ismétlődni, amíg a fertőzöttségi arány az adott régióban nem csökken 0,5 százalék alá. A kijárási tilalom alól csak az kaphatna kivételt, akinek van negatív tesztje.

Hiába a karácsonyra bevezetett szigorú zárás, a szlovák járványgörbe nem mozdult el olyan irányba, hogy az bizakodásra adjon okot a lakosság körében. Igor Matovič kormányfő ezért bejelentette, hogy „szisztematikus tesztelésre van szükség, egymás után három hullámban, mert minden más út tévedés, és máshogy nem lehet megállítani a koronavírust”.

Szlovákiában jelenleg a Nyitrai járás a fertőzés által leginkább sújtott. A mögöttünk álló hétvégén a járásban már megtartották a tömeges szűrést. A régió mind a 60 települése részt vett a tesztelésben. Az eredmény: közel százezer mintavételből 2400 fertőzött, ami

a tesztelt személyek 2,4 százaléka.

Nyitrán szombaton már a második hűtőkamiont állították üzembe a városi temetőben, mert nincs máshol hely a koronavírusban elhunytak elhelyezésére. Nagyszombatban szintén a hétvégén jelent meg egy 40 holttest tárolására alkalmas hűtőkamion a temetőben.

A szlovák miniszterelnök hétfőn felszólította a legfertőzöttebb járások önkormányzatait, hogy ha képesek már jövő hét végére megszervezni a tesztelést, akkor tegyenek így.

Igor Matovič elmondta, a jelenlegi lezárások nincsenek jelentős hatással a betegség előfordulási arányára, és tesztelés nélkül ez nem is változna addig, amíg az emberek be nem oltatják magukat. Újfent bírálta a gazdasági minisztériumot az antigén tesztek elmaradó beszerzése miatt. A meg nem vásárolt tesztekkel összefüggésben

4300 felesleges áldozatról és egymilliárd eurós gazdasági kárról beszélt.

A kemény lockdown ugyanis ennyi pénzébe került az államnak.

Egyben kilátásba helyezte, hogy elveszi a gazdasági tárcától a tesztek beszerzésének feladatát, mert szerinte Richard Sulík gazdasági miniszter nem foglalkozik a tesztekkel, és amíg karácsonykor rekordokat döntött az koronavírusban elhunytak száma, ő Dubajban nyaralt. Azzal a kérdéssel, hogy leváltja-e a gazdasági miniszterét, Matovič csak később akar foglalkozni.

„Próbáljunk meg most a lényegre koncentrálni. Számomra ma az egyedül fontos dolog a terv teljesítése” – hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint minden halogatás több száz vagy több ezer életbe kerülhet, és óriási gazdasági károkat okozhat, amelyeket az embereknek kell majd megfizetniük.

A pénzügy számításai szerint Szlovákia az új típusú koronavírus-fertőzés szempontjából idén március 1-re kerülhet biztonságos zónába. Eduard Heger pénzügyminiszer kiemelte, hogy a tavalyi év nagyon nehéz volt, Szlovákia államadóssága pedig veszélyes határokig emelkedett.

„Azáltal, hogy az emberek egészségéért harcolunk, egyben a gazdaságot is mentjük” – jegyezte meg Heger, aki szintén úgy véli, hogy csak a tömeges szűréssel menthető meg a gazdaság és előzhetők meg a további gazdasági károk.

Az ellenzéki Hlas párt szerint

a kormány elveszítette minden felhatalmazását arra, hogy irányítsa az országot.

„Ez botrány. Az egyedüli megoldás ez előre hozott választás, és mindazok büntetőjogi felelősségre vonása, akik alkalmatlanságuk miatt több ezer szlovákiai lakos halálát idézték elő” – mondta a pártot vezető Peter Pellegrini exkormányfő. A Hlas szerint a koronavírusban eddig elhunytakért és az egymilliárd eurós gazdasági kárért teljes mértékben Igor Matovič kormányfőt terheli a felelősség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

"Agyontesztelteti" Szlovákiát az ország miniszterelnöke
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018