INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

szlovákia

koronavírus

járvány

törvényhozás

Oltási kampány: begyújtják a rakétákat Szlovákiában

Oltási kampány: begyújtják a rakétákat Szlovákiában

A szlovák kormány jóváhagyta a világjárvány második hullámával összefüggő törvényjavaslatot, illetve az ezzel kapcsolatos gyorsított törvényalkotási eljárást is. Eszerint a COVID-19 elleni védőoltás beadható lesz az orvosi rendelőkön kívül is. Az intézkedés célja, hogy a vakcinázás a lehető leggyorsabb ütemben valósuljon meg. A szlovák egészségügy egyik legnagyobb problémája az emberhiány, és mára ugyanez a teher sújtja a temetkezési vállalatokat is a karanténba kerülő alkalmazottak miatt.

A szlovák parlament által elfogadott törvényjavaslat értelmében az egészségügyi asszisztens szakon tanuló harmad- és negyedéves diákok önállóan, egészségügyi dolgozó felügyelete nélkül is elvégezhetnék a diagnosztikai tesztet, hogy levegyék a terhet az egészségügyi dolgozók válláról. A jóváhagyott javaslat értelmében az egészségügyi dolgozók önkéntesként is gyakorolhatnák a hivatásukat.

Štefan Holý jogalkotásért felelős kormányalelnök szerint az oltás feltételei is módosulnak. Lényeges változás, hogy büntethető lesz az oltás jogszabályainak megszegése. A tapasztalat szerint ennek egyik formája egyes személyek előnybe helyezése. A kormány így reagál arra, hogy

korábban bizonyos sportolók is megkapták az oltást annak ellenére, hogy nem tartoznak a kritikus csoporthoz. A jogtalan "előzésért" a kórház felel.

A liberális kormánypárt, a Szabadság és Szolidaritás színeiben politizáló Jana Bittó Cigániková, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke azt mondta, a tízezer eurós büntetés ilyen esetben túl magas, elrettentheti a kórházakat, és senki nem tudja, mik is az oltási feltételek. A parlament ellenzéki alelnöke, Juraj Blanár azt állítja, a tervezett változások a kormány alkalmatlanságát igazolják, továbbá, hogy a kormányfő másokat – ez esetben a soron kívüli vakcinázásért a kórházakat – vonná felelősségre.

Akárcsak a szlovák egészségügyben, a temetkezési vállalatoknál is kénytelenek szembenézni az emberhiánnyal. A Szlovákiai Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetsége elmondta, „egyelőre néhány sírásó csapat került karanténba, de elnézve, hogy milyen gyorsan terjed a vírus, bármikor kritikusra fordulhat a helyzet.” Ladislav Stríž szerint új alkalmazottakat felvenni most szinte lehetetlen, mivel többéves tapasztalatra és szakértelemre van szükség ehhez a munkához, ráadásul az emberek most félnek is ilyen állást elvállalni.

A szövetség elnöke arra is rámutatott, hogy egyre kevesebb a koporsó. „Tárgyalunk a gyártókkal, de már a kapacitásaik határán vannak, elsősorban azért, mert időre van szükség a faanyag megfelelő kiszárításához” – magyarázta Stríž. A temetkezési vállalatok ezért már keresik a lehetőséget, mely országokból tudnának koporsókat importálni.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Az egészségügyi dolgozó és a sírásó is kevés Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Sas József

Meghalt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018