eur:
395.77
usd:
372.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A londoni Westminster hídon, a parlament előtt megy egy járókelő a koronavírus-járvány idején, 2020. április 21-én, amikor újra ülésezik a törvényhozás. A fertőzésveszély miatt kijárási korlátozás van érvényben Nagy-Britanniában, ezért a törvényhozók és a parlamenti dolgozók legnagyobb része is otthon tartózkodik, és a képviselők most is csak virtuálisan, az interneten keresztül összekapcsolódva ülnek össze.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Nem lesz jó hétvégéjük a londoniaknak

A járványügyi szigor alapján szombattól korlátozzák a "keveredést", alig marad lehetőség a háztartáson kívüliekkel találkozni.

Azt követően, hogy a brit kormány egy új "jelzőlámparendszert" vezetett be a Covid-19-járvány elleni helyi fellépés szabályozására, több észak-angol város kapta meg a 3-as, "nagyon veszélyes" besorolást. Ez azt jelenti, hogy különösen magas náluk a napi fertőzési ráta.

A londoniak ugyan hallottak róla, hogy a fővárosban is nő a fertőzöttek száma, de nem gondolták, hogy szembesülnek majd azzal, ami már hétköznapi dolog az északon élők számára;

szombat hajnaltól tilos lesz különböző háztartásbelieknek zárt térben találkozniuk, még a mostani, maximum hatos csoportokban is.

London így a vele határos Essex megyével együtt a sárga fokozatból átkerül a narancs, "fokozottan veszélyes" besorolásba.

Az intézkedéseket először Sadiq Khan főpolgármester, majd Matt Hancock egészségügyi miniszter jelentette be, akivel a városvezető csütörtökön konzultált.

A főváros lakói a hétvégén így majd arra ébrednek, hogy lőttek a terveiknek, hogy barátaik, szeretteik vagy akár új ismerőseik kis csoportjával összejöjjenek otthon vagy egy vendéglátóhelyen.

Azoknak, akik elviselik a várhatóan szeles időjárást, a hatóságok hagytak egy lehetőséget:

a szabad ég alatt még lehet különböző helyen élő embereknek hatos csoportokban találkozni.

Egy másik kiskapu az úgynevezett "támogató buborék" - egy másik háztartással fenntartható a kapcsolat, ha mindkét otthon lakói csak egymást látogatják.

Mindeközben fennmarad az a furcsa állapot, hogy az éttermek és pubok nyitva maradnak - ezek tető alatti részeit viszont csak az emberrel csak a vele egy fedél alatt élőkkel látogathatja. Lehet kiállításra és konditerembe is járni - előbbibe azonban tanácsos időpontot foglalni.

Nyitva maradnak az iskolák is, bár közeledik az őszi szünet és a munkahelyeken engedélyezett a keveredés, bár az ajánlás az, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról.

Khan londoni főpolgármester még keményebb fellépést akart a fővárosban, amit a különböző kerületekben tapasztalt különböző fertőzési számok ellenére egységes korlátozással sújtanak. A városvezető úgy fogalmazott, hogy a vírus mindenhol gyorsan terjed, és a mutató hamarosan eléri a 100 ezer főre jutó 100 új napi fertőzést.

Ezért azt sürgette, hogy vezessenek be országos "áramkör-megszakító" karantént - azaz

néhány hétre mindenhol nőjön meg a szigor,

hogy leszorítsák a vírust.

A kérdés pártpolitikai üggyé vált: "megszakító" karantént akar az ellenzéki Munkáspárt, miközben a kormányzó konzervatívok helyi szinten, helyik korlátozásokkal akarják lenyomni a fertőzések számát. Így nem meglepő, hogy Londonban is ellentétes nézeteket vall a munkáspárti főpolgármester és a kerületek több konzervatív képviselője, akik azzal vádolták meg Khant, hogy kihagyták őket a döntésből.

Mindezek nyomán most Londonban nagyobb lesz a szigor, mint Anglia jelentős részén - kivéve Liverpoolt és más északangol városokat, ahol a legszigorúbb korlátozás van érvényben.

Közben az északi Manchester polgármestere, Andy Burnham közölte: nem hajlandó bevezetni a legszigorúbb, 3-as fokozatú rendelkezéseket, sőt kész beperelni a kormányt, ha kényszerítik.

“Fair bánásmódot akarunk, nem vagyunk kísérleti nyulak”.

Ezzel arra utalt, hogy a szigorú korlátozások nyomán vállalkozások tömegei mehetnek tönkre és sokan szegényedhetnek el, hacsak a kormány nem ad nekik áthidaló támogatást. Burnham is az ellenzéki Munkáspárt tagja, de tagadta, hogy a pártpolitika vezérelné.

A brit kormány egyik tudományos tanácsadója megjegyezte: az ilyen viták nagyon károsak a közegészséügügy szempontjából és fékezik fellépést.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×