eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Gondok adódhatnak a szlovák élelmiszer-ellátásban

Északi szomszédunk nem önellátó, és nincs stratégiai terve a válsághelyzet kezelésére; gondokat okozhat a szlovákiai lakosság ellátása, ha a környező országok hosszabb időre lezárnák a határaikat - véli az élelmiszer-kamara.

Azok az egyezmények, amelyek betartására Szlovákia kötelezte magát, minden ember számára garantálják az elegendő élelmiszerhez való hozzájutás jogát. Szlovákiának ennek ellenére nincs válságterve az élelmiszerekből való önellátásra. „Egyik napról a másikra megtörténhet, hogy az országok lezárják határaikat, és gondot okoz majd olyan alapvető élelmiszerek behozatala, amelyek más élelmiszerek előállításához szükségesek, vagy csak mert Szlovákiában nem gyártják azokat”– nyilatkozta Jana Venhartová, Szlovákia Élelmiszer-kamarájának igazgatója.

A koronavírus első hulláma idején nem lehetett kapni például élesztőt, amelyet Szlovákiában nem gyártanak, és jelenleg Magyarországról, illetve Csehországból való behozatalra szorul az ország. Ez viszont a jövőben problémát okozhat.

„Ha csak egyik ország is leállítaná az élesztő kivitelét,

nem tudnánk biztosítani a pékáruk előállítását”

– figyelmeztet Venhartová.

A koronavírus első hulláma idején, amikor az emberek kivásároltak bizonyos árucikkeket az élelmiszerüzletekből, a szlovák földművelésügyi tárca egy memorandumot írt alá az áruházláncokkal. Ján Mičovský földművelésügyi miniszter szerint a memorandum értelmében rendkívüli helyzet esetén rendkívüli intézkedéseket léptetnek életbe, és ezeknek köszönhetően lesz elegendő élelmiszer az üzletekben. A kereskedők azonban kevésbé optimisták, és úgy vélik,

egy határzár esetén áru nélkül maradnának.

Ilyenkor jut szerephez az Állami Tartalékalap, amelyben kenyérbúzát, rizst, fagyasztott húst, kristálycukrot és lencsét tárolnak. Ezek az élelmiszerek a lakosság túlélését szolgálják válsághelyzetben. A tárolt mennyiség titkosított. Az ENSZ folyamatosan figyelmezteti az országokat, készüljenek fel az élelmiszerválságra, amely nem okvetlenül függ össze a koronavírussal. A gazdák szerint az államnak megérné befektetni a mezőgazdaságba, mivel Szlovákia éghajlati és talajviszonyai alkalmasak arra, hogy az ország önellátó legyen élelmiszerből.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×