eur:
394.49
usd:
370.32
bux:
65237.58
2024. április 23. kedd Béla
A 2020. márciusában a Gilead Sciences amerikai gyógyszeripari vállalat által közreadott képen az eredetileg az ebola ellen kifejlesztett remdesivir antivirális hatóanyagot tartalmazó üvegcsét vizsgál egy dolgozó a vállalat amerikai telephelyén. Az Európai Gyógyszerügynökség a 2020. április 2-án tartott virtuális ülésén ajánlást adott ki, hogy milyen speciális helyzetekben alkalmazható a remdesivir a koronavírus-fertőzés kezelésére az Európai Unióban.
Nyitókép: MTI/AP/Gilead Sciences

Drága vagy olcsó a koronavírus elleni gyógyszer?

Betegenként több, mint 2300 dollárba, Amerikában még többe kerül majd a Covid-19 kezelése során egyik legjobban bevált kísérleti gyógyszer. A Gilead Scienes nevű gyógyszergyártó egyes kormányoknak kedvezményeket ad.

A remdesivir antivirális szert gyártó Gilead az Egyesült Államokon kívüli fejlett országokban 390 dollárt kér majd a kormányoktól egy fiola gyógyszerért. Az első napon dupla dózissal beadott remdesivir 5 napos kezelésének ára így 2340 dollár lessz, az Egyesült Államokban pedig még több, 3120 dollár.

Egyelőre nem világos, hogy a biztosítással nem rendelkező betegektől mennyit kérnek majd a szerért – közölte az NPR amerikai közszolgálati csatorna.

Többezer dollár fejenként, mégis "mindenkihez eljut"

Daniel O’Day, a Gilead vezérigazgatója szerint “az árstruktúra, a kormányprogramok és szükség esetén a Gilead részéről tett engedmények biztosítják, hogy minden beteghez eljusson” a gyógyszer.

A reakció azonban korántsem volt lelkes, még a más országoknál gazdagabb Egyesült Államokban sem.

Lloyd Doggett texasi demokrata képviselő “felháborítónak” nevezte az árat. Volt oka megszólalni, mert államában hirtelen megugrott a fertőzések száma a gazdasági nyitást követően.

“Ha az adófizetők nem adnak bele 99 millió dollárt, akkor leálltak volna a gyógyszer kifejlesztésével.

Az elbukott ügyek szemétdomján heverne. Az adófizető vállalta a kockázatot és ezért meg kéne jutalmazni”

– mondta.

A Public Citizen nevű fogyasztói érdekvédelmi csoport szerint a Gilead “megvetően viselkedik a társadalommal szemben és többezer dollárra árazta a szert, amikor annak gyártási joga mindenki számára elérhető kellene hogy legyen”.

Maga a Gilead azzal érvelt, hogy csak az idén legalább 1 milliárd dollárt fektet be a remdesivirbe, elemzők pedig arra számítottak, hogy magasabb árat szab meg.

Az elemzők szerint sokat spórolhatnak vele, tehát nem drága

“Ez egy látványosan jó ár!” – mondta Geoffrey Porges az SVB Leering befektetési bank elemzője. ÚGy vélte, a szer jóval olcsóbb, mint amennyit megspórolhatnak egy beteg kezelésén, ami szerinte fejenként 40 ezer dollár lehet, ha megelőzik, hogy valaki intenzív osztályra kerüljön.

“Emellett hatalmas társadalmi értéke van, ha valaki kevésbé lesz fertőző, visszamehet az emberek közé és hamarabb visszatérhet a munkához” – mondta.

A gyógyszerek árazását nyomonkövető amerikai Klinikai és Gazdasági Elemzések Intézete (ICER) nevű nonprofit szervezet szintén azt mondta, hogy a Gilead „visszafogta magát” és „felelős módon” árazta be termékét.

Ez akkor igaz, ha a remdesivir beváltja a hozzá fűzött reményeket és valóban növeli a túlélési esélyeket

– amit kórházi tapasztalatok alátámasztani látszanak, de tudományos kutatások még nem igazoltak.

Egy szövetségi pénzből finanszírozott kutatás szerint a szer átlagban 4 nappal le tudja rövidíteni a betegek kórházi tartózkodását, de – mondják szakértők – ha nem növeli a túlélési esélyt, akkor jelentősen mérsékelni kell majd az árát.

A Gilead lépése biztató lehet más gyógyszergyártóknak, mivel a cég az árengedmény ellenére is várhatóan nyereségesen dobja piacra a Covid-19 kezeléséhez használt szert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×