INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

oroszország

koronavírus

gdp

munkanélküliség

Védőmaszkos járókelők Moszkvában 2020. június 5-én. Szergej Szobjanyin polgármester ígérete szerint be fogják jelenteni szinte az összes járványügyi korlátozás július végéig történő feloldását. A városvezető szerint a maszkviselési kötelezettség megmarad a tömeges vakcináció kezdetéig, ami reményei szerint októberre várható.

Súlyos munkaerőpiaci gondok a koronavírus miatt Oroszországban

A koronavírus-járvány miatt minden második orosz dolgozó elveszítheti a munkahelyét vagy a jövedelme egy részét – ezt állapította meg az Orosz Nemzetgazdasági és Államigazgatási Akadémia. Közben a fertőzések száma a félmillióhoz, a Covid-19-ben elhunytak száma pedig a 6200-hoz közelít az országban.

A koronavírus-járvány az eddigi legmasszívabb csapást mérte az orosz munkaerőpiacra az ideiglenes gyárbezárások és a gyártási volumen visszaesése miatt. Emiatt minden második aktív orosz dolgozónak a munkahelye vagy a jövedelme egy részének elvesztésével kell számolnia, a késő és csökkentett fizetések, valamint a kényszerszabadságok miatt. Ez áll az Orosz Nemzetgazdasági és Államigazgatási Akadémia jelentésében.

A szakértők arra keresték a választ, hogy melyik ágazat dolgozóira hat ki a munkaerőpiacon leginkább a pandémia. Arra jutottak, hogy az összes orosz alkalmazott 49,7 százaléka veszélyben van és kihathat az állásukra a járvány.

35 millió emberről van szó.

Kétharmaduk a legsúlyosabban érintett szférákban (közlekedés, kereskedelem, vendéglátó- és szórakoztatóipar, turizmus, kultúra) dolgozik. Az oroszok egyharmada ideiglenes alkalmazottnak vagy önálló vállalkozónak minősül, ami méginkább veszélyezteti megélhetésüket – mondják a szakértők.

A 30 év alatti dolgozók közel kétharmadát fenyegeti munkanélküliség vagy jövedelem-kisesés. Érdekes módon az idősebbek inkább biztonságban vannak – az 50-59 év közötti korcsoport 42 százaléka van "csak" veszélyben.

Emellett a gyerekes családok 60 százalékát fenyegeti a koronavírus-támasztotta munkaerőpiaci bizonytalanság és a jövedelem megcsappanása.

Az orosz gazdasági minisztérium szerint közben áprilisban 12 százalékkal csökkent a GDP,

a munkanélküliek száma duplájára, 8 millióra ugrott.

Az utóbbi években a belföldi fogyasztás volt az orosz gazdaság egyik motorja és épp az ehhez kapcsolódó ágazatok szenvedték el a legnagyobb kiesést - a kereskedelmi forgalom például közel negyedével mérséklődött.

Bár az orosz tőzsdeindex ismét növekedésnek indult, a közgazdászok egyelőre pesszimistán látják a gazdaság talpra állásának esélyeit. Szerintük a legbizakodóbb forgatókönyv esetén, (ha a pandémia után maximális ütemben növekedésnek indul a világgazdaság), az orosz GDP több, mint 4 százalékos esésre számíthat az év folyamán.

A rosszabb forgatóköny esetén jön a második hullám és a 8 százalékos GDP-zuhanás – mondják a Makrogazdasági és Rövidtávú Elemzések Központja nevű orosz intézet közgazdászai.

Közben kedden 485 ezernél járt a fertőzöttek és 6150 körül a koronavírus-betegségben meghaltak száma az országban. Egy nap alatt 8595-tel nőtt a fertőzöttek száma.

A fertőzések azzal párhuzamosan emelkedtek, hogy több mint egy hete Moszkvában elkezdték feloldani a karantént.

A fővárosban például már nem kell QR-kódot generáló mobiltelefonos alkalmazás az utcai séta engedélyezéséhez.

Oroszország fokozatosan megnyitja határait – mondta Misusztyin miniszterelnök és a következő hetekben felújítják a belföldi légijáratokat.

Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018