eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Felfüggesztett az alkotmánybíróság egy országos koronavírus-intézkedést Szlovákiában

Tilos lesz a mobiltelefonok lekövetése északi szomszédunknál. A kassai székhelyű alkotmánybíróság ugyanis felfüggesztette a törvénymódosítást, amely a koronavírus-járványra hivatkozva lehetővé tette volna, hogy a Közegészségügyi Hivatal hozzáférjen a mobilszolgáltatóktól származó adatokhoz. A kormányzati előterjesztést azzal indokolták, hogy az állampolgárok tartózkodási helyére és mozgására vonatkozó adatokra szükség lehet a karanténintézkedések megfigyelésére.

Szlovákiában néhány napon belül búcsút inthetnek a sokat bírált állami karanténnak,

az állam ugyanis az intelligens karantén bevezetésére készül.

Ennek lényege, hogy az emberek otthonukban tölthetik a karantént, és egy alkalmazás segítségével, mobiltelefonjukkal készített fényképekkel fogják rendszeresen igazolni, hogy otthon vannak. Az erről szóló törvényi változtatásokat csütörtökön jóváhagyta a szlovák kormány.

Az állami szervek ugyanakkor a telefon lokalizálásával is ellenőrizni tudnák a karantén betartását – erre már egy korábban elfogadott törvénymódosítás is lehetőséget ad, ám

a szlovák alkotmánybíróság szerdán megálljt parancsolt ennek az intézkedésnek.

A taláros testület hiányolja a garanciát arra vonatkozóan, hogy az állami szervek nem fognak visszaélni a személyes adatokkal. Erről Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke tájékoztatott. „Az alkotmánybíróság megállapította, hogy a hatályon kívül helyezett rendelkezések lehetőséget adnak az államhatalomnak anélkül manipulálni a személyes adatokkal, hogy pontosan meghatározná ennek az eljárásnak a célját és az adatkezelés módját.

Semmi sem garantálja, hogy az állami szervek nem fognak visszaélni a feldolgozott személyes adatokkal”

– közölte a taláros testület elnöke, aki szerint a jogszabály nem vette figyelembe, hogy a kívánt adatok más, kevésbé érzékeny forrásokból is beszerezhetők, a kitűzött cél pedig más, az alapjogokat kevésbé korlátozó módon is elérhető.

Az alkotmánybíróság egyelőre csak felfüggesztette a törvénymódosítás végrehajthatóságát. Arról, hogy a vitatott rendelkezések alkotmányellenesek-e, később fog dönteni a taláros testület.

Martin Klus, a szlovák külügyminisztérium államtitkára kedden jelentette be, hogy még ezen a héten elkészülhet egy olyan mobilapplikáció, amelynek használata lehetővé tenné, hogy a külföldről hazatérők házi karanténban töltsék el azt a kéthetes időszakot, amelyet jelenleg állami karanténintézményekben kell tölteniük. Arról, hogy a mobilapplikációt a gyakorlatban is bevezetik-e, a központi válságstábnak kell döntést hoznia. Azt egyelőre nem tették egyértelművé, hogy a mobilapplikáció használatának bevezetésére hatással lehet-e az alkotmánybírósági döntés, ám valószínűnek tűnik, hogy nem, tekintve, hogy az állami karantén kiváltását lehetővé tévő applikáció használata vélhetően önkéntes alapú lenne.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×