INFORÁDIÓ
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi

szlovákia

mobiltelefon

koronavírus

Felfüggesztett az alkotmánybíróság egy országos koronavírus-intézkedést Szlovákiában

Felfüggesztett az alkotmánybíróság egy országos koronavírus-intézkedést Szlovákiában

Tilos lesz a mobiltelefonok lekövetése északi szomszédunknál. A kassai székhelyű alkotmánybíróság ugyanis felfüggesztette a törvénymódosítást, amely a koronavírus-járványra hivatkozva lehetővé tette volna, hogy a Közegészségügyi Hivatal hozzáférjen a mobilszolgáltatóktól származó adatokhoz. A kormányzati előterjesztést azzal indokolták, hogy az állampolgárok tartózkodási helyére és mozgására vonatkozó adatokra szükség lehet a karanténintézkedések megfigyelésére.

Szlovákiában néhány napon belül búcsút inthetnek a sokat bírált állami karanténnak,

az állam ugyanis az intelligens karantén bevezetésére készül.

Ennek lényege, hogy az emberek otthonukban tölthetik a karantént, és egy alkalmazás segítségével, mobiltelefonjukkal készített fényképekkel fogják rendszeresen igazolni, hogy otthon vannak. Az erről szóló törvényi változtatásokat csütörtökön jóváhagyta a szlovák kormány.

Az állami szervek ugyanakkor a telefon lokalizálásával is ellenőrizni tudnák a karantén betartását – erre már egy korábban elfogadott törvénymódosítás is lehetőséget ad, ám

a szlovák alkotmánybíróság szerdán megálljt parancsolt ennek az intézkedésnek.

A taláros testület hiányolja a garanciát arra vonatkozóan, hogy az állami szervek nem fognak visszaélni a személyes adatokkal. Erről Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke tájékoztatott. „Az alkotmánybíróság megállapította, hogy a hatályon kívül helyezett rendelkezések lehetőséget adnak az államhatalomnak anélkül manipulálni a személyes adatokkal, hogy pontosan meghatározná ennek az eljárásnak a célját és az adatkezelés módját.

Semmi sem garantálja, hogy az állami szervek nem fognak visszaélni a feldolgozott személyes adatokkal”

– közölte a taláros testület elnöke, aki szerint a jogszabály nem vette figyelembe, hogy a kívánt adatok más, kevésbé érzékeny forrásokból is beszerezhetők, a kitűzött cél pedig más, az alapjogokat kevésbé korlátozó módon is elérhető.

Az alkotmánybíróság egyelőre csak felfüggesztette a törvénymódosítás végrehajthatóságát. Arról, hogy a vitatott rendelkezések alkotmányellenesek-e, később fog dönteni a taláros testület.

Martin Klus, a szlovák külügyminisztérium államtitkára kedden jelentette be, hogy még ezen a héten elkészülhet egy olyan mobilapplikáció, amelynek használata lehetővé tenné, hogy a külföldről hazatérők házi karanténban töltsék el azt a kéthetes időszakot, amelyet jelenleg állami karanténintézményekben kell tölteniük. Arról, hogy a mobilapplikációt a gyakorlatban is bevezetik-e, a központi válságstábnak kell döntést hoznia. Azt egyelőre nem tették egyértelművé, hogy a mobilapplikáció használatának bevezetésére hatással lehet-e az alkotmánybírósági döntés, ám valószínűnek tűnik, hogy nem, tekintve, hogy az állami karantén kiváltását lehetővé tévő applikáció használata vélhetően önkéntes alapú lenne.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Nem követhetik a mobilokat a higiénikusok Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018