eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Krasznahorkaváralja, 2012. április 26.2012. április 26-án készült kép az illegális romatelep viskóiról a szlovákiai Krasznahorkaváralján. 2012. szeptember 29-én Marian Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt elnöke meghirdette a részben a tulajdonába került telken álló illegális építmények eltávolítását.  (MTI/TASR/Ivan Frantisek)
Nyitókép: MTI/TASR/Ivan Frantisek

A telepről konténervárosba költöztetik a fertőzött romákat Kelet-Szlovákiában

Szlovákiában más európai országokhoz képest rendkívül alacsony a koronavírus-fertőzöttek száma, egyes romatelepeken azonban még mindig nem sikerült megállítani a fertőzés terjedését. A kelet-szlovákiai Zsigrán a fertőzötteket családjukkal együtt a telep mellett felépülő konténervároskában különítik el. A tisztifőorvos kijelentette, a telep összes lakóján elvégzik a tesztet.

Az illetékesek megpróbálnak kiutat találni a helyzetből, ezért Peter Polláknak, a Központi Válságstáb roma származású tagjának kihelyezett irodája lesz a telepen, és kialakítanak a helyszínen egy kisebb karanténközpontot, egy konténervároskát is, ahová a pozitív teszteredményt felmutató személyeket különítik.

„Úgy döntöttünk, hogy segítő kezet nyújtunk a járási válságstábnak” – indokolta meg a központ létrehozását Peter Pollák.

Ha valaki elutasítja a karanténközpontba való bevonulást, az egész lakótömböt, amelyben az illető lakik, lezárhatják.

Ha a válságstáb nem tudja megfelelően kezelni az ottani helyzetet, akár fél évre is lezárhatják a romatelepet. A konténervároskát a helyi általános iskola és óvoda mellett létesítik.

„Karantént szinte bárhol létre lehet hozni. Minden faluban vannak most használaton kívüli iskolaépületek, közösségi központok, más épületek, ahol el lehet ezeket az embereket helyezni egy karnyújtásnyira a többiektől, aminek számos előnye van” – mondta Ravasz Ábel az előző kormány romaügyi kormánybiztosa.

A romatelepre érvényes szigorításokon csak akkor engednek, ha biztosak lesznek abban, hogy minden onnan távozó ember tesztje negatív.

Ján Mikas, országos tisztifőorvos elmondta: "Az elsődleges cél, hogy a pozitív mintát felmutató személyeket elkülönítsék azoktól, akik eredménye negatív lett, és mivel Zsigrán vannak újabb pozitív esetek, ezért itt nem vonhatják vissza a karantént, ahogy Korompán és Ágostházán tették. A zsigrai fertőzöttek aktuális száma 25. A tisztifőorvos szerint azonban ennél többen is lehetnek, ezért a biztonság kedvéért a telep összes lakóját le fogják tesztelni. Hozzátette:

jó hír, hogy a telepen senkinek sem súlyos az állapota.

A Közpolitikai Központ csütörtökön közzétett tanulmányából kiderült, hogy Szlovákia azok közé az országok közé tartozik, amelyekben nem hoztak túl szigorú intézkedéseket a koronavírus járvány terjedésének megakadályozására. A jelenlegi biztató számadatok ugyanakkor annak köszönhetők, hogy az Európai Unióban az elsők között vezették be a korlátozásokat és a kötelező arcmaszkviselést. A határvédelmi intézkedéseket tekintve viszont a szlovákok a legszigorúbb kategóriába tartoznak, ami azt jelenti, hogy a külföldről hazatérő állampolgárokat kötelező hatósági karanténba helyezik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×