eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Szlovák rendőr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Szlovákia nem osztozik mással nagyon jó helyzetén

Északi szomszédunk kivár a határnyitással, mert a környező országokban jelenleg még "tízszer akkora" a baj, mint náluk.

„Szlovákia abban az esetben nyithatja meg a határait, ha a szomszédos országokban is olyan kedvezően fog alakulni a járványhelyzet, mint idehaza” – jelentette ki Igor Matovič szlovák kormányfő, reagálva a külföldön élő szlovákokat képviselő szervezetek által előterjesztett indítványra, amelyben azt kérték, hogy a kabinet fokozatosan lazítsa a határok átlépésére vonatkozó korlátozásokat.

A Magyar Közösség Pártja levélben fordult Szlovákia és Magyarország külügyminisztereihez ugyanezzel a kéréssel.

„Minél hamarabb lesznek a környező országokban is olyan jók az eredmények, mint nálunk, annál előbb nyithatjuk meg a határainkat” – fogalmazott Matovič, hozzátéve:

a megbetegedések aránya a környező országokban most nagyjából tízszer magasabb, mint Szlovákiában.

Hangsúlyozta: a Szlovákiában élő emberek védelmének prioritást kell élveznie, bár sajnálja, hogy a hazatérő állampolgároknak néhány napot állami karanténintézetekben kell eltölteniük.

A külföldön, elsősorban Csehországban élő szlovákok képviselői korábban kérelemmel fordultak a szlovák és a cseh állami szervekhez. Azt kérték, hogy a két ország közös határvonalán átgondoltan és fokozatosan lazítsák az érvényben lévő korlátozó intézkedéseket.

A cseh kormány jelezte, hogy május 11-én ismét beindítja a határokon átmenő autóbuszos és vasúti személyszállítást. Ugyancsak május 11-től engedélyezik az Európai Unión kívüli országok állampolgárai számára a beutazást Csehországba. Feltétel azonban, hogy

a beutazónak negatív koronavírusteszt-eredménnyel kell rendelkeznie.

A teszt nem lehet régebbi 14 napnál. A személyszállítás felújításának részletes és pontos feltételei egyelőre nem ismertek.

A Csehországban élő szlovákok képviselői által megfogalmazott kérelemhez hasonlót fogalmazott meg a Magyar Közösség Pártja is, amely levélben fordult a Szlovák Köztársaság és Magyarország külügyminisztereihez. Ivan Korčokot és Szijjártó Pétert arra kéri az MKP, hogy amennyiben a járványügyi mutatók lehetővé teszik, lazítsanak a szigorú határátlépési gyakorlaton, mivel a szlovákiai magyarság tagjai közül számosan dolgoznak Magyarországon, számos családtagot vágott el egymástól a koronavírus miatti intézkedés,

számos, Magyarországon tanuló diák már hosszú hetek óta nem tudta meglátogatni a szüleit, nagyszüleit, rokonait.

A párté mellett civil kezdeményezés is indult a magyar-szlovák határon foganatosított intézkedések enyhítésére. Az aláírásgyűjtés ötletgazdája Dala Orsolya, aki elmondta: nem akarnak mást, mint két hónap után együtt lenni a családjukkal, a cél érdekében pedig betartanák ugyanazokat a szabályokat, mint amelyek a határ mentén élő, munkahelyükre ingázó személyekre vonatkoznak.

„Nálunk is ugyanúgy működne. Megadnánk az úticélt, a rendszámot a személyes adatainkkal együtt. Nem érintkeznénk mással, csak a megadott családtagokkal. Nem állnánk meg boltban, gyógyszertárban, sem pedig benzinkúton” – mondta a kezdeményezés ötletgazdája.

Roman Mikulec belügyminiszter a szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: feltételezi, hogy az ideiglenes határellenőrzést május 27-ig meg fogja hosszabbítani a kormány. A tárcavezető egyúttal biztosította Mária Patakyová ombudsmant afelől, hogy az alapvető emberi jogok lehetséges megsértése miatti aggodalmai a kötelező állami karanténnal összefüggésben alaptalanok.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×