INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

szlovákia

cseh

koronavírus

határ

Szlovák rendőr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.

Szlovákia nem osztozik mással nagyon jó helyzetén

Északi szomszédunk kivár a határnyitással, mert a környező országokban jelenleg még "tízszer akkora" a baj, mint náluk.

„Szlovákia abban az esetben nyithatja meg a határait, ha a szomszédos országokban is olyan kedvezően fog alakulni a járványhelyzet, mint idehaza” – jelentette ki Igor Matovič szlovák kormányfő, reagálva a külföldön élő szlovákokat képviselő szervezetek által előterjesztett indítványra, amelyben azt kérték, hogy a kabinet fokozatosan lazítsa a határok átlépésére vonatkozó korlátozásokat.

A Magyar Közösség Pártja levélben fordult Szlovákia és Magyarország külügyminisztereihez ugyanezzel a kéréssel.

„Minél hamarabb lesznek a környező országokban is olyan jók az eredmények, mint nálunk, annál előbb nyithatjuk meg a határainkat” – fogalmazott Matovič, hozzátéve:

a megbetegedések aránya a környező országokban most nagyjából tízszer magasabb, mint Szlovákiában.

Hangsúlyozta: a Szlovákiában élő emberek védelmének prioritást kell élveznie, bár sajnálja, hogy a hazatérő állampolgároknak néhány napot állami karanténintézetekben kell eltölteniük.

A külföldön, elsősorban Csehországban élő szlovákok képviselői korábban kérelemmel fordultak a szlovák és a cseh állami szervekhez. Azt kérték, hogy a két ország közös határvonalán átgondoltan és fokozatosan lazítsák az érvényben lévő korlátozó intézkedéseket.

A cseh kormány jelezte, hogy május 11-én ismét beindítja a határokon átmenő autóbuszos és vasúti személyszállítást. Ugyancsak május 11-től engedélyezik az Európai Unión kívüli országok állampolgárai számára a beutazást Csehországba. Feltétel azonban, hogy

a beutazónak negatív koronavírusteszt-eredménnyel kell rendelkeznie.

A teszt nem lehet régebbi 14 napnál. A személyszállítás felújításának részletes és pontos feltételei egyelőre nem ismertek.

A Csehországban élő szlovákok képviselői által megfogalmazott kérelemhez hasonlót fogalmazott meg a Magyar Közösség Pártja is, amely levélben fordult a Szlovák Köztársaság és Magyarország külügyminisztereihez. Ivan Korčokot és Szijjártó Pétert arra kéri az MKP, hogy amennyiben a járványügyi mutatók lehetővé teszik, lazítsanak a szigorú határátlépési gyakorlaton, mivel a szlovákiai magyarság tagjai közül számosan dolgoznak Magyarországon, számos családtagot vágott el egymástól a koronavírus miatti intézkedés,

számos, Magyarországon tanuló diák már hosszú hetek óta nem tudta meglátogatni a szüleit, nagyszüleit, rokonait.

A párté mellett civil kezdeményezés is indult a magyar-szlovák határon foganatosított intézkedések enyhítésére. Az aláírásgyűjtés ötletgazdája Dala Orsolya, aki elmondta: nem akarnak mást, mint két hónap után együtt lenni a családjukkal, a cél érdekében pedig betartanák ugyanazokat a szabályokat, mint amelyek a határ mentén élő, munkahelyükre ingázó személyekre vonatkoznak.

„Nálunk is ugyanúgy működne. Megadnánk az úticélt, a rendszámot a személyes adatainkkal együtt. Nem érintkeznénk mással, csak a megadott családtagokkal. Nem állnánk meg boltban, gyógyszertárban, sem pedig benzinkúton” – mondta a kezdeményezés ötletgazdája.

Roman Mikulec belügyminiszter a szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: feltételezi, hogy az ideiglenes határellenőrzést május 27-ig meg fogja hosszabbítani a kormány. A tárcavezető egyúttal biztosította Mária Patakyová ombudsmant afelől, hogy az alapvető emberi jogok lehetséges megsértése miatti aggodalmai a kötelező állami karanténnal összefüggésben alaptalanok.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018