eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Vita alakult ki a határátlépés utáni karanténról Szlovákiában

Akár jogellenes is lehet a szlovák állami karantén és a külföldieknek az országba való belépésének megtiltása. A pozsonyi Denník N napilap szerint ugyanis nem ellenőrizhető, hogy a rendőrség milyen rendelet alapján cselekszik, mert semmilyen rendelet sem jelent meg a törvénytárban, és az emberek sem férnek hozzá hivatalos dokumentumhoz, mely alapján megtudhatják, mi a teendő határátlépéskor. A belügy elutasítja a bírálatot.

A vonatkozó kormányrendeletek hiányára, illetve arra, hogy azok nem elérhetők nyilvánosan Mária Patakyová ombudsman és a Szívvel otthon nevű civil szervezet mutatott rá. A figyelmet erre a Denník N napilap is felhívta, amely hasábjain azt állítja,

a nyilvánosság számára nem elérhetőek

azok a rendeletek, melyeknek értelmében kötelezően állami karanténba kell vonulniuk azoknak a személyeknek, akik átlépve az országhatárt hazatérnek Szlovákiába.

A lap állítja, ezekről az intézkedésekről csupán sajtóközleményben értesültek, de

a törvénytár nem tartalmazza a vonatkozó rendeleteket.

A problémát az jelenti, hogy ebben az esetben nem ellenőrizhető, milyen rendeletek alapján cselekszik a rendőrség, és az emberek sem férnek hozzá hivatalos dokumentumhoz, melyek alapján megtudhatnák, mi a teendő a határátlépéskor.

A szlovák emberi jogi biztos erre felfigyelve még április végén megfogalmazott egy levelet Roman Mikulec belügyminiszternek, a Központi Válságstáb vezetőjének. Az ombudsman szerint nyilvánosan hozzáférhetőnek kellene lenniük ezeknek a rendeleteknek, hogy az emberek ne a határon értesüljenek arról, hogy egyáltalán beléphetnek-e az országba.

A belügyminiszter szerdán délben adott választ a megfogalmazott bírálata. Azt mondta, alaptalanok Mária Patakyová ombudsman vádjai, mert nem sérültek az állami karanténba küldött személyek alapvető emberi jogai. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az emberek a belügyi tárca és a Közegészségügyi Hivatal weboldalán is megtalálják az információkat, a kivételekről pedig a rendőrség is tájékoztat.

Roman Mikulec úgy fogalmazott, tudatosítja, hogy

az állami karantén nem ér fel egy kellemes élményt nyújtó nyaralással.

Ugyanakkor hangsúlyozta annak rendkívüli fontosságát. Szavai szerint a karanténközpontokban találták eddig a legtöbb pozitív esetet. „Képzeljék csak el, ha ezek az emberek szabadon mozoghattak volna. Akkor most biztos nem Szlovákiában lenne a legkevesebb fertőzött és haláleset” – tette hozzá a belügyminiszter.

Szlovákiában már két hete folyamatosan csökkenő tendenciát mutat az új típusú koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma, ezért a kormány szerda reggeltől egyidejűleg léptette érvénybe a kéthetes ciklusokban tervezett enyhítések második és harmadik fázisát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×