eur:
392.13
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Pozsony, 2010. május 18.A VW Slovakia által közreadott felvételen munkások dolgoznak készülő Volkswagen személygépkocsik mellett a német Volkswagen autógyár pozsonyi összeszerelő üzemében 2010. május 18-án. MTI/VW Slovakia/Matthias Knoch
Nyitókép: MTI/VW Slovakia/Matthias Knoch

Bizonytalanság lengi körül a szlovák gazdaság beindulását

Hétfőtől újraindul a gyártás a pozsonyi Volkswagen-autógyárban. A zsolnai Kia ugyanakkor bejelentette, hogy a jövő héten újra leállítja a termelést, igaz – a hivatalos bejelentés szerint – csak négy napra. Nem megy tehát zökkenőmentesen a szlovákiai autóipar újraindítása. A pénzügyminisztérium aktuális előrejelzése szerint a járvány miatt 88 ezer munkahely szűnik meg idén északi szomszédunknál.

Április 20-tól, vagyis jövő hétfőtől fokozatosan újraindítják a koronavírus-világjárvány miatt felfüggesztett termelést a Volkswagen német autógyártó társaság európai üzemeiben, így a pozsonyi gyárban is. A munkát egyelőre egy műszakban kezdik meg, a gyártósorról városi terepjárók gördülhetnek le a jövő héten. A pozsonyi üzem számára kulcsfontosságú volt, hogy a magyarországi Audi, amely a pozsonyi Volkswagen számára gyártja a motorokat, már megkezdte a gyártást.

Az autóóriásnál azonban figyelembe veszik, hogy a koronavírus-járvány miatt napról napra, néha óráról órára változik a helyzet, így a gyár képviselői azt nem tudták megmondani, hogy később nem kényszerülnek-e újabb leállásra. Ez történt a zsolnai Kiánál is, amely

két hét után ismét leállítja a gyártást.

Tény, hogy a hivatalos bejelentés szerint csak négy napra, április 20-tól 23-ig. A Kiánál a munka csak április 24-én indul be újra két műszakban. Az alkalmazottak bérük 65 százalékát fogják megkapni.

A bizonytalanság nemcsak a szlovák autóiparban, hanem a gazdaság más ágazataiban is érzékelhető. A pénzügyminisztérium aktuális előrejelzése szerint

Szlovákiában 88 ezer munkahely szűnik meg idén a válság miatt,

a munkanélküliség ezáltal 8,8 százalékra emelkedik. A gazdaság várhatóan 7,2 százalékkal zsugorodik. Az elemzésben az áll, hogy a gazdaság teljesítménye a második negyedévben zuhan a legnagyobb mértékben, érintve a szolgáltatásokat, az ipart és az építőipart.

A második félévben fokozatos élénkülést várnak az elemzők, habár nem egyenlően minden ágazatban, mivel egyes korlátozások még továbbra is érvényben maradhatnak. Eduard Heger pénzügyminiszter viszont elmondta, hogy az idei visszaesés után jövőre 6,8 százalékos emelkedés jöhet, vagyis 2021 végére Szlovákia gazdasági teljesítménye elérheti a válság előtti szintet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×