eur:
393.8
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Üres polcok előtt áll egy vásárló egy londoni szupermarketben 2020. március 15-én. A koronavírus-járvány terjedése miatt Nagy-Britanniában az emberek elkezdték felvásárolni az élelmiszereket.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Koronavírus - vannak, akiknek 12 hétre kell elzárkózniuk Nagy-Britanniában

A COVID-19-járvány elleni harc jegyében radikális új rendelkezéseket hozott a brit kormány. A nem alapvető kontaktusok feladására szólították fel a lakosságot. Emellett egész családoknak kell izolálniuk magukat, ha bárki tüneteket fedez fel magán.

A polgári szabadságjogok békeidőben történő legnagyobb korlátozását jelentette be Boris Johnson.

A brit miniszterelnök immár szokásossá vált napi sajtótájékoztatóján hétfőn arról beszélt, hogy az összes nagy-britanniai lakosnak kerülnie kell a pubokat, éttermeket és más szórakozóhelyeket. Emellett fel kell adnia a nem létfontosságú kontaktust másokkal, azaz, most ne gondoljanak üzleti reggelikre, baráti sörözésekre, randevúkra.

Le kell állítani a „nem alapvető fontosságú utazásokat” és „ha lehet”, keddtől minden alkalmazott dolgozzon otthonról.

Szinte totális elzárkózás a lakosság egyharmadának

A 70 év felettiek, vagy a fiatalabb, de akut egészségügyi problémákkal rendelkezők, továbbá a terhes nők, azaz a lakosság közel egyharmada,

szinte minden társadalmi kontaktust kerüljön és 12 hétre zárkózzon el.

Emellett, ha egy háztartásban valakinél folyamatos köhögés alakul ki, akkor az egész család zárja el magát két hétre. Az ilyen emberek lehetőleg még boltba se menjenek, maximum sétálni, de legyenek másoktól biztonságos távolságban – mondta továbbá.

Miért kérés és nem rendelet?

A hírt zavarodottság és harag fogadta: sokan feltették a kérdést, miért csak kér és nem rendelkezik a kormány? Hogyan mehet be egy szülés előtt álló nő kórházi vizsgálatra? Mi lesz a vállalkozásokkal, amelyeknek most elmaradnak az ügyfelei, miközben nincs hivatalosan tiltva, hogy valaki elmenjen egy kávézóba?

A brit kormány emellett nyitva tartja az iskolákat. Viszont kérdés hogyan, amikor a tanárok és dolgozók közül egyre többen mennek karanténba.

Keddre a brit koronavírus-halottak száma már elérte az 55-t és Matt Hancock egészségügyi miniszter azt mondta, hogy „gyorsul a betegség terjedése”.

Jön az olasz forgatókönyv?

Kommentátorok szerint a brit kormány azért változtatott a hozzáállásán, mert a tudományos modellezés szerint katasztrófa fenyeget – vagy legalábbis olyan állapot, amin Olaszország megy keresztül. Ezért az a terv, hogy leszorítsák a fertőzések számát és így maximum néhány ezerre vagy tízezerre korlátozzák a haláleseteket.

A gond az, hogy nincs elképzelés arra, mikor és hogyan lehet feloldani a korlátozásokat. Az Imperial College London egyetem jelentése szerint lehet, hogy csak akkor, amikor meglesz a vakcina, ami akár másfél évet is jelenthet.

„Pillanatálljban az élet” – így jellemezte a Daily Telegraph című konzervatív lap a brit kormány kérését. A liberális Guardian szalagcíme szerint „A kormányfő arra kéri az országot: maradjon otthon, hogy megállítsa a koronavírus menetelését”. A Sun egy „Zárva” táblát montírozott az ország térképére, a Daily Mail pedig utalva a gazdasági gondokra, azt írta: „Britannia lehúzta a rolót”. A Times pedig arról írt, hogy akár egy évig is tarthat az elzártság.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×