eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk
Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus helyzetéről tart sajtótájékoztatót a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. március 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg/Jason Alden

Néhány napjuk van a briteknek, hogy elkerüljék az olaszhoz hasonló járványt

Nagy-Britanniában hamarosan otthon kell maradnia az enyhén köhögő vagy náthás embereknek. Az időseket eltanácsolják a nyilvános eseményektől. A lépéseket a koronavírus elleni harc jegyében vezetik be.

Nagy-Britanniában hétfőn meghalt az új típusú koronavírus-járvány ötödik fertőzöttje. Az illető a hetvenes éveiben járt és súlyos betegséggel küzdött. Ezt megelőzően ugyancsak hétfőn szintén meghalt egy 70-es éveiben járó ember.

A két beteg egyike Nagy-Britanniában fertőződött meg, és keresik, kikkel lehetett kapcsolatban.

„Az elszigetelési fázisban maradunk, de tudósaink azt mondják, az elszigetelés egyedül nem működik” – mondta Boris Johnson brit kormányfő a Cobra néven ismert válságkezelő tanács ülése után.

A kormányfő hozzátette, hogy készülnek a „késleltetés” fázisára, aminek lényege, hogy megpróbálják az egészségügyi szolgálatot kevésbé terhelő tavaszi-nyári hónapokra kitolni a járvány tetőzését.

Chris Whitty professzor, a brit tisztifőorvos arról beszélt, hogy egy-két héten belül már arra fogják kérni az enyhe tüneteket mutató embereket, hogy hét napra zárkózzanak be a lakásukba. Erre kérhetik az idősebb vagy gyengébb egészségi állapotban lévő polgárokat is.

Whitty azt is hozzátette: „először lassan, majd elég gyorsan nő a fertőzések száma”.

Közben az összes, intenzív osztályon ápolt beteget és a légúti megbetegedéssel kórházban kezelt embereket is tesztelik majd.

Hétfő estére már 321-re ugrott a brit fertőzöttek száma, köztük volt a londoni metró egyik dolgozója is.

Egy EU-szakértő közben azt mondta: Nagy-Britanniának csak néhány napja maradt, hogy olyan lépéseket vezessen be, amelyekkel elkerülhető lesz az olaszországihoz hasonló járvány.

A kormány intézkedései között szerepel, hogy meghosszabbítják az élelmiszerláncok raktárfeltöltési munkarendjét, hogy azoknak elég készletük legyen a korábban már előfordult pánikvásárlások megelőzésére. Emellett a koronavírussal kapcsolatos dezinformáció ellen fellépő csoportot hoznak létre. Az olaszországi utazást ellenjavalják, és aki Olaszországból érkezik, annak 14 napra el kell szigetelnie magát.

A britek egyelőre nem tiltották be az összes tömegrendezvényt, de a Hat Nemzet rögbikupa több meccsét elhalasztották. Nem tartják meg a hagyományos Londoni Könyvszemlét sem.

Szakértők megjegyzik: mivel a brit lakosság jelentős részben városokban él, nő a fertőzés veszélye és nehézzé válik a forrás felkutatása. Emellett kockázati tényező, hogy más fejlett országokhoz hasonlóan itt is magas az idősek lakosságon belüli aránya – 18,4 százalék –, és a vírus jelentős mértékben őket sodorja veszélybe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×