eur:
393.63
usd:
368.48
bux:
65924.59
2024. április 24. szerda György

Járattörlések, határellenőrzések, iskolai szünet Szlovákiában és Csehországban

Szlovákiában a koronavírus miatt törlik az összes Olaszországból érkező és oda induló járatot. A korlátozás hétfőtől érvényes, és az összes szlovák nemzetközi repülőteret érinti. Ezen kívül az összes kórházban látogatási tilalmat rendeltek el. Csehországban több mint ezer ember van házi karanténban.

Tilos a látogatás a szociális otthonokban, a börtönökben és a gyermekotthonokban is. Az oktatási minisztérium elrendeli a külföldre irányuló iskolai tanulmányutak és kirándulások tilalmát. Peter Pellegrini hamarosan leköszönő szlovák miniszterelnök azt javasolta a Szlovák Püspöki Konferenciának, hogy fontolja meg azoknak az istentiszteleteknek a megtartását, amelyeken nagyobb tömeg vehet részt. A kormányfő azt javasolja, hogy a lakosok fontolják meg, részt vesznek-e sport- és kulturális rendezvényeken.

Szlovákiában eddig három személy esetében igazolódott be a koronavírus-fertőzés gyanúja, további négy, ugyancsak fertőzött szlovák állampolgár pedig Ausztriában van karanténban.

A Pozsony Megyei Önkormányzat hétfőtől két középiskola bezárását rendelte el a Malackyban beigazolódó koronavírusos esetek miatt. Lucia Forman megyei szóvivő tájékoztatása szerint a többi kerületi iskolában fokozott higiéniai intézkedések vannak érvényben, például gyakrabban fertőtlenítik a helyiségeket, a kilincseket, a padlót és az öltözőket. A fertőzés terjedésének akadályozása érdekében nem tartják meg a március 10-e és 15-e közötti időpontra tervezett 30. Nemzetközi Bútorkiállítást sem Nyitrán. A kiállítást egy későbbi időpontra halasztották.

A szlovák rendőrség is intézkedéseket foganatosított a koronavírus terjedése miatt. Denisa Bárdyová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a rendőrség a saját eszközeivel is szeretné megakadályozni a fertőzés terjedését, legyen szó személyes érintkezésről, a pénzen, bankkártyán, illetve iratokon keresztül történő terjedésről. A tájékoztatás szerint a hatóságok az objektív felelősségre vonás elvét érvényesítik a kihágások intézésénél, illetőleg az iratok személyes ellenőrzését csak indokolt esetben alkalmazzák.

Csehországban vasárnapra 26-ra emelkedett az új koronavírussal fertőzött személyek száma. A betegség eddig minden esetben enyhe lefolyású – közölte az egészségügyi minisztérium. A tárca szerint már több mint ezer ember van házi karanténban. Telefonon vannak kapcsolatban az orvosokkal, akik szükség esetén felkeresik őket. Olaszországból visszatérő minden személynek szombattól kötelezően két hétig házi karanténban kell maradnia.

Továbbra is szünetel a légi közlekedés Prága és Észak-Olaszország, Dél-Korea valamint Kína között. Hétfőn mintegy tíz cseh-osztrák és cseh-német határátkelőhelyen megkezdik a Csehországba érkező összes személy egészségügyi vizsgálatát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×