eur:
394.56
usd:
370.4
bux:
65493.21
2024. április 19. péntek Emma
Egészségügyi maszkját igazítja meg egy járókelő Milánóban 2020. február 24-én. Az osztrák hatóságok az előző nap felfüggesztették a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon, miután a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi  járatok egyikén az új koronavírus fertőzés tüneteit állapították meg két utasnál. Olaszországban 160-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó vírussal fertőzöttek száma, és hatan veszítették életüket. A halálos áldozatok mindannyian idős, más betegségben is szenvedő emberek voltak.
Nyitókép: MTI/AP/Claudio Furlan

Nem lát okot a pánikra a cseh egészségügyi miniszter

Már Csehországban is van koronavírussal fertőzött beteg. Két cseh és egy amerikai állampolgárt kezelnek kórházban. Mindhármuk szervezetében kimutatták a vírust, és mindhárman jártak az elmúlt napokban Olaszországban.

Mindhárom fertőzött kórházban fekszik. Két beteget Prágában, egyet pedig az észak-csehországi Ústí nad Labem kórházában kezelnek. Az egyikük, egy 68 éves cseh állampolgár egy konferencián vett részt Észak-Olaszországban, Udinében, egy 44 éves férfi pedig síelni volt az olasz Alpokban. Egy 21 éves amerikai egyetemista lány is a megbetegedettek közt van, aki Milánóban jár egyetemre. Az egészségügyi dolgozók vasárnap kikérdezték a betegeket, hogyan utaztak vissza Csehországba, és kikkel érintkeztek az út során.

A 44 éves férfi a feleségével és három gyermekével volt síkiránduláson, a család többi tagja ugyanakkor nem fertőződött meg a koronavírussal. Ennek ellenére karanténba zárták őket. Szintén vesztegzár alá került az egyetemista lány útitársa is, aki ugyan mutatja a betegség tüneteit, de a vizsgálati eredményei negatívnak bizonyultak. Az orvosok ezért újra megvizsgálják az ecuadori diáklányt.

Adam Vojtěch cseh egészségügyi miniszter mindenkit megnyugtatott, hogy az orvosi stáb minden kórházban szakszerűen végzi a feladatát. „A fertőző osztályon dolgozó orvosok levették a mintákat a koronavírus gyanújával vizsgált paciensektől, most várnak a berlini laboratórium eredményeire” – tájékoztatott a miniszter, aki szerint

mindhárom beteg állandó orvosi felügyelet alatt van, nincsenek életveszélyben, és várhatóan mintegy két hetet töltenek a kórházban.

Adam Vojtěch elmondta, országszerte több mint 300 koronavírus-gyanús esetet vizsgáltak már meg az orvosok, de eddig a vizsgálatok negatív eredményt hoztak. A miniszter hangsúlyozta: a cseh hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, és nincs semmi ok a pánikra.

Andrej Babiš miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanács hétfői ülése után bejelentette, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében

Csehország leállítja a közvetlen légi kapcsolatokat

Dél-Koreával és három nagy észak-olaszországi várossal, Milánóval, Velencével és Bolognával.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×