eur:
392.86
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Hőtartó fóliát viselő tüntetők távoznak a rendőrök által körülzárt Hongkongi Műszaki Egyetemről 2019. november 19-én. A hatodik hónapja tartó tüntetések kapcsán eddig 4491 embert vettek őrizetbe. A radikális tüntetők utakat foglaltak el, tüzet gyújtottak az utcákon, vasútállomásokat, üzleteket és bankokat rongáltak meg, miközben a rendőrökre Molotov-koktélokat és téglákat dobáltak, valamint nyilakat lőttek ki rájuk.
Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre

Hongkong: hatalmas tisztogatási manőver a többnapos ostrom után

Törmelék, falfirkák és fel nem használt Molotov-koktélok – ez maradt a hongkongi műszaki egyetem tüntetői után. A tiltakozók nagy része kedden megadta magát a rendőröknek, miközben szerdán kora reggelre további tüntetéseket szerveztek a városba.

Miközben a hongkongi kórházakat ellepték az egyetemi campuson történt összecsapások sérültjei, a városi hatóságok az iskolák újbóli megnyitását tervezték.

A műszaki egyetem elvesztése után a tiltakozók szerda hajnaltól a tömegközlekedést akadályozó sztrájkra készültek utak eltorlaszolásával és vasúti közlekedés megbénításával.

A rendőrök kedden kezdték felszámolni a tiltakozást a PolyU-ként emlegetett hongkongi műszaki egyetemen. A tiltakozók közül többszázan megadták magukat a rendőröknek és bilincsben vitték el őket. Mindeközben a nevüket kiabálták, hogy a jogvédő csoportok dokumentálni tudják letartóztatásukat.

Hongkong, 2019. november 19.
Tüntetők által készített Molotov-koktélok a Hongkongi Műszaki Egyetemen, ahol mintegy száz fiatal továbbra is elbarikádozza magát 2019. november 19-én. Az elmúlt napok minden eddiginél súlyosabb összecsapásai miatt általános tanítási szünetet rendeltek el, Stephen Lo hongkongi rendőrfőkapitány 35 évnyi szolgálat után visszavonult. A nap folyamán felesküdő hivatali utódja, Chris Tang szerint a város 31 ezer fős rendőrsége nem képes önállóan véget vetni a soha nem látott mértékű társadalmi zavargásoknak, ezért a lakosság segítségét kérte. A városvezetés a végsőkig igyekszik elkerülni a Hongkongban állomásozó kínai katonák bevetését.
MTI/AP/Ng Han-kuan
Tüntetők által készített Molotov-koktélok a Hongkongi Műszaki Egyetemen, ahol mintegy száz fiatal továbbra is elbarikádozza magát. Az elmúlt napok minden eddiginél súlyosabb összecsapásai miatt általános tanítási szünetet rendeltek el, Stephen Lo hongkongi rendőrfőkapitány 35 évnyi szolgálat után visszavonult. A nap folyamán felesküdő hivatali utódja, Chris Tang szerint a város 31 ezer fős rendőrsége nem képes önállóan véget vetni a soha nem látott mértékű társadalmi zavargásoknak, ezért a lakosság segítségét kérte. MTI/AP/Ng Han-kuan

A tiltakozók további két csoportja közül az egyik megpróbált kimenekülni és átjutni a rendőrkordonon. Voltak, akik a szennyvízcsatorna-rendszerrel próbálkoztak, de rosszul lettek és orvosi segítségre szorultak.

Mások egy gyalogoshídon át menekültek, és másztak le az őket váró motorokhoz, addig, amíg a rendőrség le nem zárta az útvonalat. És voltak, akik megpróbáltak áttörni a rendőrkordonon, de a karhatalmiak visszaszorították őket.

Míg kint felgyújtották a barikádokat, addig bent, az egyetemi épületben is hatalmas pusztítást végeztek. A szétvert egyetemi étkezde padlóján szemét és félig elfogyasztott étel látványa fogadja az oda érkezőket.

Hongkong új rendőrfőnöke épphogy elfoglalta új posztját és emberei kedden arról számoltak be, hogy 1100 embert tartóztattak le a műszaki egyetemnél.

Hongkong, 2019. november 19.
Feladják magukat tüntetők, amint elhagyják a Hongkongi Műszaki Egyetemet, ahol mintegy száz fiatal továbbra is elbarikádozza magát 2019. november 19-én. Az elmúlt napok minden eddiginél súlyosabb összecsapásai miatt általános tanítási szünetet rendeltek el, Stephen Lo hongkongi rendőrfőkapitány 35 évnyi szolgálat után visszavonult. A nap folyamán felesküdő hivatali utódja, Chris Tang szerint a város 31 ezer fős rendőrsége nem képes önállóan véget vetni a soha nem látott mértékű társadalmi zavargásoknak, ezért a lakosság segítségét kérte. A városvezetés a végsőkig igyekszik elkerülni a Hongkongban állomásozó kínai katonák bevetését.
MTI/AP/Ng Han-kuan
Feladják magukat tüntetők, amint elhagyják a Hongkongi Műszaki Egyetemet, ahol mintegy száz fiatal továbbra is elbarikádozza magát. A városvezetés a végsőkig igyekszik elkerülni a Hongkongban állomásozó kínai katonák bevetését. MTI/AP/Ng Han-kuan

Reggel körülbelül 300 kiskorú diák hagyta el a campust, az egykori hongkongi alsóházi elnök, Jasper Cang kísérete mellett. Tanulók további csoportjai tanáraik és a demokrácia párti képviselő, Ted Hui társaságában távoztak napközben, de néhány tucatnyian bent maradtak, mert attól félnek, hogy vádat emelnek ellenük.

Carrie Lam, hongkongi kormányzó elítélte az erőszakos tüntetők veszélyes viselkedését és hatalmukkal visszaélő rendőröket is. Emellett azt mondta, hogy a kiskorú tüntetők szabadon hazamehetnek.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×