eur:
391.06
usd:
366.32
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Rohamrendőrök könnygázfüstben egy zavargásba torkolló újabb kormányellenes tiltakozáson a Hongkongi Műszaki Egyetemnél 2019. november 18-án, amikor a rendőrség bejelentette, hogy éles lőszer bevetését fontolgatja a rendbontók ellen. Az elmúlt egy nap minden eddiginél súlyosabb összecsapásaiban 38 sebesültet láttak el kórházban, közülük öt ember állapota súlyos.
Nyitókép: MTI/AP/Ng Han-kuan

Hongkong: a "raptorok" sem bírtak a diáklázadókkal – képek

Magyar idő szerint hétfő délelőtt továbbra is farkasszemet néztek egymással a rendőrök és egy hongkongi egyetemre beszorult több száz tüntető, az előző nap erőszakos összecsapásai után. A rendőrök könnygázt, a diákok és a rendbontók Molotov-koktélokat vetettek be.

Apokaliptikus jelenetek zajlanak a hongkongi műszaki egyetem campusában. A hétvégén példa nélküli erőszakos összecsapások robbantak ki az ide beszorult Kína-ellenes tüntetők és az őket ostrom alá vevő rohamrendőrök között.

Hongkong, 2019. november 18.
Kormányellenes tüntetők a Hongkongi Műszaki Egyetemnél 2019. november 18-án, amikor a rendőrség bejelentette, hogy éles lőszer bevetését fontolgatja a rendbontók ellen. Az elmúlt egy nap minden eddiginél súlyosabb összecsapásaiban 38 sebesültet láttak el kórházban, közülük öt ember állapota súlyos.
MTI/AP/Achmad Ibrahim
Kormányellenes tüntetők a Hongkongi Műszaki Egyetemnél 2019. november 18-án, amikor a rendőrség bejelentette, hogy éles lőszer bevetését fontolgatja a rendbontók ellen. MTI/AP/Achmad Ibrahim

A campuson tartózkodó diákok mellett – feltételezések szerint – más intézmények diákjai és a tüntetők radikális kemény magja szorult a komplexumba. Sok diák megpróbált elmenni, de a rendőrök nem engedték ki őket, és a tiltakozó egy része komolyan azt gondolja, hogy életveszélyben van.

Ezt megelőzően az oktatási intézmények vezetői felszólították a külföldi tanulókat – kínai, tajvani, ázsiai és nyugati diákokat –, hogy biztonságuk érdekében utazzanak haza.

Hongkong, 2019. november 18.
Vízágyú és páncélozott rendőrségi jármű egy zavargásba torkolló újabb kormányellenes tiltakozáson a Hongkongi Műszaki Egyetemnél 2019. november 18-án, amikor a rendőrség bejelentette, hogy éles lőszer bevetését fontolgatja a rendbontók ellen. Az elmúlt egy nap minden eddiginél súlyosabb összecsapásaiban 38 sebesültet láttak el kórházban, közülük öt ember állapota súlyos.
MTI/EPA/Fazry Ismail
Hongkong, 2019. november 18. Vízágyú és páncélozott rendőrségi jármű egy zavargásba torkolló újabb kormányellenes tiltakozáson a Hongkongi Műszaki Egyetemnél 2019. november 18-án. MTI/EPA/Fazry Ismail

A műszaki egyetemhez hajnalban a rendőrség „Raptor” néven emlegetett különleges egységét vezényelték ki, de a tüntetők

olyan Molotov-koktéltüzet zúdítottak rájuk, hogy kigyulladt a bejárat és a karhatalmiak kénytelenek voltak visszavonulni.
Hongkong, 2019. november 18.
Rohamrendőr egy zavargásba torkolló újabb kormányellenes tiltakozáson a Hongkongi Műszaki Egyetemnél 2019. november 18-án, amikor a rendőrség bejelentette, hogy éles lőszer bevetését fontolgatja a rendbontók ellen. Az elmúlt egy nap minden eddiginél súlyosabb összecsapásaiban 38 sebesültet láttak el kórházban, közülük öt ember állapota súlyos.
MTI/EPA/Fazry Ismail
Hongkong, 2019. november 18. A rendőrség bejelentette, hogy éles lőszer bevetését fontolgatja a rendbontók ellen. MTI/EPA/Fazry Ismail

Közben a tiltakozók egy másik kis győzelmet könyvelhettek el: a hongkongi Legfelsőbb Bíróság úgy döntött:

túlzó a maszkot viselőket büntető törvény.

Visszatérve az egyetem ostromára, a lázongók az épület tetejére tett katapultokkal lőttek ki gyújtóbombákat a rendőrökre. Ennek nyomán felgyújtottak egy páncélozott járművet és sikeresen tartották távol az ostromlókat.

Valaki egy nyílpuskát is bevetett

és a tévéadók bemutatták az egyik rendőr átlőtt lábát, benne a nyílvesszővel.

A nagyobb demokráciát és Kínával szembeni autonómia megerősítését követelő tüntetések a múlt héten váltak különösen erőszakossá – a rendőrök meglőttek egy tiltakozót, a tüntetők felgyújtottak egy velük vitatkozó férfit, egy 70 éves ember pedig meghalt, miután eltalálta egy eldobott tégla.

A diákok mellett hétfőn is kiálltak az irodai dolgozók, akik a központi üzleti negyedben tartottak szimpátiatüntetést. „Sok ember ingadozott idáig, de az, hogy ebédidőben könnygázt vetettek be ellenük, az ő oldalukra állított bennünket" – mondta az egyik pénzügyi cég dolgozója.

Hongkong, 2019. november 14.
Kormányellenes tüntetők és hivatali alkalmazottak demonstrálnak Hongkong üzleti negyedében 2019. november 14-én. A Kína különleges közigazgatási övezeteként működő városban hatodik hónapja tartanak a tiltakozó megmozdulások, amelyek eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen irányultak, annak visszavonása óta pedig a tüntetők szélesebb körű demokráciát, a Kínától való függetlenedést és Carrie Lam kormányzó lemondását követelik.
MTI/EPA/Jerome Favre
Kormányellenes tüntetők és hivatali alkalmazottak demonstrálnak Hongkong üzleti negyedében 2019. november 14-én. MTI/EPA/Jerome Favre

A korábbi gyarmatot az „egy ország, két rendszer” elv alapján kormányzó Kína hivatalosan egyelőre nem avatkozik be. A PolyU-ként ismert műszaki egyetem mellett található egy volt gyarmati, most kínai laktanya, ahol a kínai katonák fegyverükön bajonettel figyelték az eseményeket.

Hongkong, 2019. november 18.
Az amerikai zászlót logbogtatja egy kormányellenes tüntető egy segítségkérő transzparest tartó társa mellett egy zavargásba torkolló újabb tiltakozáson a Hongkongi Műszaki Egyetemnél 2019. november 18-án, amikor a rendőrség bejelentette, hogy éles lőszer bevetését fontolgatja a rendbontók ellen. Az elmúlt egy nap minden eddiginél súlyosabb összecsapásaiban 38 sebesültet láttak el kórházban, közülük öt ember állapota súlyos.
MTI/AP/Kin Cheung
Hongkong, 2019. november 18. Az amerikai zászlót logbogtatja egy kormányellenes tüntető egy segítségkérő transzparest tartó társa mellett egy zavargásba torkolló újabb tiltakozáson. MTI/AP/Kin Cheung

A lázongás és a rendbontás súlyosan érinti a kereskedelemre és turizmusra épülő hongkongi gazdaságot és a városvezetők arra számítanak, hogy 2009 óta első ízben az idén recesszió köszönt be.

Hongkong, 2019. november 18.
Kormányellenes tüntetőket lő könnygázgránáttal egy rohamrendőr a Hongkongi Műszaki Egyetemnél 2019. november 18-án, amikor a rendőrség bejelentette, hogy éles lőszer bevetését fontolgatja a rendbontók ellen. Az elmúlt egy nap minden eddiginél súlyosabb összecsapásaiban 38 sebesültet láttak el kórházban, közülük öt ember állapota súlyos.
MTI/EPA/Fazry Ismail
Hongkong, 2019. november 18. Az elmúlt egy nap minden eddiginél súlyosabb összecsapásaiban 38 sebesültet láttak el kórházban, közülük öt ember állapota súlyos. MTI/EPA/Fazry Ismail
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×