eur:
392.42
usd:
365.8
bux:
66776.92
2024. április 26. péntek Ervin
Kormányellenes tüntető egy felgyújtott útakadálynál Hongkong belvárosában 2019. november 13-án. A Kína különleges közigazgatási övezeteként működő városban hatodik hónapja tartanak a tiltakozó megmozdulások, amelyek eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen irányultak, annak visszavonása óta pedig a tüntetők szélesebb körű demokráciát, a Kínától való függetlenedést és Carrie Lam kormányzó lemondását követelik.
Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre

Pattanásig feszült a helyzet Hongkongban

A rendőrség arra figyelmeztette a tüntetőket, hogy a Molotov-koktélokra éles lőszer lehet a válasz.

Patthelyzet alakult ki a rendőrök és a velük szemben felsorakozott, több száz tüntető között a Hongkongi Műszaki Egyetemnél, ahol több mint egy napja tartanak a minden eddiginél súlyosabb összecsapások.

A tiltakozók egy része a rendőrségi felszólítás ellenére az egyetem kampuszán maradt, és a hatóságok távoltartására tüzet gyújtottak a bejáratnál.

A rendőrök hétfő hajnalban benyomultak az egyetem területére, és néhány demonstrálót őrizetbe vettek.

Néhány órával később a tüntetők megkísérelték tömegesen elhagyni a kampuszt, mire a rendőrök könnygázzal szorították vissza őket, így végül csak néhány embernek sikerült elmenekülnie, míg a többség visszavonulásra kényszerült.

Vasárnap este a rendőrség mindenkit arra szólított fel, hogy hagyják el az egyetem területét, ellenkező esetben ugyanis "zavargásban vesznek részt". Bejelentették továbbá:

éles lőszert fognak használni abban az esetben, ha a tiltakozók ismét a rendőrökre támadnak.

Azokat, akik a felszólítás követően elhagyták a kampuszt, a helyszínen őrizetbe vették. Vasárnap reggeltől hétfő reggelig összesen 38 embert láttak el a megmozdulásokban szerzett sebesülések miatt, közülük öt ember állapota súlyos.

Vu Csien, a kínai védelmi minisztérium szóvivője hétfőn Bangkokban úgy nyilatkozott: az erőszak megfékezése és a rend helyreállítása a legsürgetőbb feladatok Hongkong számára. A szóvivő elmondta: a kínai hadsereg hongkongi helyőrsége képes a nemzetbiztonság, a fejlődési érdekek, illetve Hongkong hosszú távú virágzásának és stabilitásának megóvására. Hozzátette: a város lakossága örömmel fogadta, hogy szombaton a kínai katonák segítettek eltakarítani a tüntetők által felállított úttorlaszokat és a törmelékeket.

Az oktatási hivatal keddre is tanítási szünetet hirdetett, de kilátásba helyezte, hogy az általános és középiskolák akár már szerdán újra kinyithatnak, az óvodák azonban a hétvégéig szüneteltetik a működésüket.

A hongkongi legfelsőbb bíróság mindeközben hétfőn alkotmányellenesnek minősítette a demonstrációkon a maszkok viselését tiltó, október 5-én hatályba lépett törvényt.

A törvény ellen 25 demokratapárti törvényhozó nyújtott be felülvizsgálati kérvényt. A bírák szerint a rendelkezés indokoltatlanul és túlzott mértékben korlátozza az alapjogokat, ezért nem egyeztethető össze a különleges közigazgatású terület alaptörvényével.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×