eur:
388.98
usd:
360.61
bux:
68021.19
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Megvilágított épületek a bársonyos forradalom harmincadik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen 2019. november 17-én a prágai Narodni utcában, ahol annak idején rendőrök rátámadtak a tüntető fiatalokra. 1989-ben ezen a napon kezdődött az a diáktüntetés, amely elindította a csehszlovákiai rendszerváltást.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

30 éve zajlott le bársonyos forradalom Csehszlovákiában

30 évvel a Csehszlovákiában lezajlott bársonyos forradalom után mindkét országban megemlékeztek 1989 novemberének üzenetéről. November 17-e a totalitarizmus elleni harc napja a cseheknél és a szlovákoknál.

Csehországban és Szlovákiában az 1989. november 17-i prágai engedélyezett diáktüntetés erőszakos feloszlatását tartják a csehszlovákiai rendszerváltás kezdetének. A prágai eseményeket követően országszerte rendszerellenes megmozdulásokra került sor, amelyek következtében rövidesen megdőlt a kommunista párt uralma és a szocialista rendszer.

1989 novemberének üzenetéről mindkét országban megemlékeztek a hétvégén, a legjelentősebb rendezvények vasárnap voltak. A pozsonyi Szabadság és a Szlovák Nemzeti Felkelés terén több ezren gyűltek össze. Voltak, akik nemcsak a bársonyos forradalomról emlékeztek meg, hanem véleményüket is kifejtették. „Nem vagyok egészen elégedett azzal az iránnyal, amerre a társadalom tart. Szabad országban élünk, de még mindig van min dolgoznunk, hogy a szabadságot tökéletesítsük” – fogalmazott egy résztvevő.

Prága, 2019. november 17.
Václav Havel néhai cseh államfőt ábrázoló fényfestés a bársonyos forradalom harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a prágai Nemzeti Múzeumban 2019. november 17-én. 1989-ben ezen a napon kezdődött az a diáktüntetés, amely elindította a csehszlovákiai rendszerváltást.
MTI/EPA/Martin Divisek
Prága, 2019. november 17. Václav Havel néhai cseh államfőt ábrázoló fényfestés a bársonyos forradalom harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a prágai Nemzeti Múzeumban 2019. november 17-én. 1989-ben ezen a napon kezdődött az a diáktüntetés, amely elindította a csehszlovákiai rendszerváltást. MTI/EPA/Martin Divisek

„Amit 1989-ben talán nem sikerült elérnünk, az a szabadság birtoklása mellett a felelősség vállalása, mert a szabadság csak akkor szolgálhat mindenki javára” – nyilatkozta Zuzana Čaputová köztársasági elnök. Az államfő felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy ellenőrizzék az információkat és tudatosítsák jövőbeli feladatukat. Hozzátette: természetes, hogy a fiatalokat nem terheli a múltban történt rossz, szabadságban élik az életüket. Az államfő politikai téren nagyra becsülte a problémák tárgyilagos megoldását és az együttműködést, és szavazásra buzdította a fiatalokat. Peter Pellegrini miniszterelnök az apátia veszélyére figyelmeztetett, és azt mondta, nem helyes, ha az állampolgárok lemondanak a működőképes társadalmi rendszer lehetőségéről, s arról, hogy az képes megvédelmezni az emberi értékeket.

Csehországban a még működő mintegy négyezer telefonfülke és a templomok harangjai is megszólaltak a bársonyos forradalom 30. évfordulója alkalmával. A telefonfülkék készülékeinek megszólalása után a kagylót felvevő emberek néhány perces eredeti tudósítást hallhattak az 1989. november végi szocialista rendszer elleni tüntetésekről, amelyet a szabadság megőrzésére felszólító rövid üzenet követett. A templomharangok jelképesen 17 óra 11 perckor szólaltak meg az egész országban, ez volt az a pillanat, amikor a diákok tüntetése elkezdődött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×