eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk
Prága, 2018. augusztus 21.David Cerny cseh művész szobra Prágában 2018. augusztus 21-én, amikor Csehszlovákia szovjet megszállásának 50. évfordulójáról emlékeznek meg Csehországban. A Szovjetunió és a Varsói Szerződés négy másik tagállama 1968. augusztus 20-án indított inváziót a prágai tavasz elfojtására. (MTI/EPA/Martin Divisek)
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A szlovákok és csehek szerint megérte a kommunista rezsim bukása

A szlovákok és a csehek a kommunista rezsim 30 évvel ezelőtti bukását pozitívan értékelik, a két országban végzett felmérések szerint azonban ez a trend a Cseh Köztársaságban határozottabb. Szlovákiában a bársonyos forradalom utáni társadalmi változásokat leginkább a progresszív pártok hívei értékelik pozitívan, míg a kormánypárti Smer választói a legkritikusabbak.

A felmérés – melyet mindkét ország tudományos akadémiája végzett párhuzamosan – azt mutatja, hogy a szlovákok 52 százaléka szerint megérte, hogy bekövetkeztek 30 évvel ezelőtt a változások. Ezzel ellenkező véleményen a megkérdezettek 12 százaléka volt. Csehországban a változásokkal a megkérdezettek 66 százaléka elégedett. Zora Bútorová, a Közéleti Kérdések intézetének elemzője szerint ennek történelmi okai vannak. "Ez a normalizáció eltérő lefolyásával függ össze az egykori közös államban, a modernizáció eltérő lefolyásával, ami a szlovákokban azt az érzetet keltette, hogy a szocialista rendszer adott nekik valamit" – fogalmazott Bútorová.

Mindkét ország lakossága szerint a vállalkozók, a disszidensek és a hívők jártak a legjobban a rendszerváltással. A szlovákiai megkérdezettek szerint viszont a változásra

leginkább a gazdák és az idősek fizettek rá.

A politikai szabadság megítélésében a felmérés résztvevőinek a véleménye megoszlik. "Szlovákiában az emberek jelenleg azt hiszik, hogy jobban tudnak hatni a politika alakulására, mint Csehországban. Ez korábban nem így volt" – vélekedett Robert Klobucký, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársa.

Pavlina Tabery, a Cseh Tudományos Akadémia Közvélemény-kutató Intézetének munkatársa szerint ez összefügghet a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák kormányfőváltással. A felmérésből kiderült az is, hogy Szlovákiában a rendszerváltáshoz a legkritikusabban a kormányzó Smer hívei viszonyulnak.

Csehországban és Szlovákiában az 1989. november 17-i prágai engedélyezett diáktüntetés erőszakos feloszlatását tartják a csehszlovákiai rendszerváltás kezdetének. A prágai eseményeket követően országszerte rendszerellenes megmozdulásokra került sor, amelyek következtében rövidesen megdőlt a kommunista párt uralma és a szocialista rendszer.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×