INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 3. hétfő
Hermina

csehország

növekedés

gazdasági növekedés

infláció

Nem bizonyult tökéletes jósnak a nemzeti bank és a pénzügyminisztérium

Nem bizonyult tökéletes jósnak a nemzeti bank és a pénzügyminisztérium

A korábban vártnál mérsékeltebb ütemben növekszik a cseh gazdaság, mint ahogy arra a nemzeti bank és a pénzügyminisztérium számított. A prognózis 2,9 százalékos gazdasági növekedést vetített előre, ezzel szemben a jegybank ezt fél százalékkal lejjebb, 2,4 százalékra csökkentette.

Mérsékeltebb ütemben növekszik a cseh gazdaság, mint ahogy arra a nemzeti bank és a pénzügyminisztérium számított.

A prognózis 2,9 százalékos gazdasági növekedést vetített előre, ezzel szemben a jegybank ezt fél százalékkal lejjebb, 2,4 százalékra csökkentette.

A gazdasági növekedés csökkenéséről tett friss előrejelzések szerint nemcsak 2020-ban, hanem 2021-ben is lassabb lesz a tempó. Az idei előrejelzést a cseh jegybank megtartotta, továbbra is 2,6 százalékos növekedéssel számol. De jövőre fél, az azt követő évben pedig 0,2 százalékos lesz a visszaesés az előre tervezetthez képest. 2021-ben a jegybank 2,8 százalékos gazdasági növekedést vár, míg korábban ez 3 százalék volt.

Jiří Rusnok, a Cseh Nemzeti Bank elnöke közölte, hogy jelenleg az alapkamatot változatlanul 2 százalékon tartja a jegybanktanács. Hozzátette azonban, hogy az év végéig és a jövő év első negyedében nagy valószínűséggel emelésre kényszerülnek majd a nemzetközi gazdasági folyamatok hatására. Ezzel szeretnék elejét venni annak, hogy az éves infláció meghaladja a 3 százalékot.

Az Európai Bizottság új prognózisában szintén visszafogottabb,

mint korábban, az idén 2,5 százalékos, jövőre 2,2 százalékos, 2021-ben pedig 2,1 százalékos cseh gazdasági növekedést jósol.

A Cseh Statisztikai Hivatal hétfői jelentése szerint szeptemberben az éves infláció 2,7 százalékos volt Csehországban. Októberben pedig ugyancsak 2,7 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy éve. A múlt hónapban elsősorban az élelmiszerek kerültek többe, de emelkedtek a lakbérek, a villanyáram és más, lakhatási költségek is. Az élelmiszerárak átlagban 2,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve. Drágábbak voltak a húsok, hústermékek és a joghurtok. A legnagyobb mértékben, 25 százalékkal a burgonya ára emelkedett. A tömény alkoholos italok 4,1 százalékkal, a sör 3 százalékkal, a bor pedig 1,5 százalékkal volt drágább. Emelkedtek a dohánytermékek árai is. Az alkoholnál és a dohánytermékeknél a közeljövőben további drágulás várható, mert növekedni fog a fogyasztási adójuk.

Elemzők azt várják, hogy az éves csehországi infláció a következő hónapokban is 3 százalék körül fog mozogni, az egész évre 2,8 százalékkal számolnak az előrejelzések.

Kapcsolódó hang

Nagyobb gazdasági növekedésre számítottak a csehek
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018