eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Ukrán nacionalisták felvonulást tartanak a második világháborúban a nácik és a szovjetek ellen is harcoló Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) alapításának 77. évfordulója alkalmából a haza védőinek napján, 2019. október 14-én Kijevben.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Már a csigalassúságot sem éri el az orosz-ukrán békefolyamat

Késik a harcoló csapatok szétválasztása Kelet-Ukrajnában. Az ukrán kormányerők és a Moszkva által támogatott lázadók a hétfői határidőre nem kezdték meg harcosaik visszavonását, és így csúszik a béke szempontjából fontos csúcstalálkozó.

A régóta várt Volodimir Zelenszkij-Vlagyimir Putyin közvetlen találkozó egyik előfeltétele lenne a következő: Kelet-Ukrajnában két frontszakaszon válasszák el egymástól a harcoló alakulatokat! Hétfőn azonban ez nem történt meg, így még nem világos, hogy mikor ülhet egy asztalhoz az ukrán és az orosz elnök. A csúcstalálkozót Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár hozta tető alá az úgynevezett Normandiai Formátumban.

A múlt héten még haladásról szóltak a híradások: a felek hosszú idő után visszavonták erőiket és nehézfegyverzetüket a szakadár Luganszki régióban Zolote környékéről. Hétfőn kezdődött volna egy hasonló kivonás a donyecki térségben, Petrivszke falu környékén. A kijevi kormány azonban leállította a csapatkivonást, arra hivatkozva, hogy a lázadók megsértették a tűzszünetet.

„Amint elkezdik tiszteletben tartani ezt az időszakot, készen állunk a szétválasztás következő fázisára” – utalt arra az előfeltételre az Euraktív portál, hogy a környéken hét napon át folyamatos tűzszünetnek kell lennie.

A múlt heti fegyverszünetsértések tényét az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői erősítették meg. Az ukránok szerint a lázadók aknatüzet indítottak, és az ukrán külügyminiszter, Vadim Prisztaiko szerint ez arra utal, hogy Putyin orosz elnök nem akar sürgős béketárgyalásokat.

Moszkva elutasítja, hogy ő mozgatná a szálakat, de az ukrán fődiplomata szerint „minden az orosz félen múlik”.

A lázadók egyik képviselője, Ruszlan Jakubov azonban a kijevi kormányt vádolta meg azzal, hogy szabotálják a megállapodás végrehajtását. Mások a béketervet ellenző ukrán nacionalistákat vádolták fegyveres provokációval, amelynek célja a csapatkivonás leállítása volt.

Májusi megválasztása óta az egykori színész és humorista Zelenszkij elnök megpróbálta feléleszteni a békefolyamatot és lezárni a kelet-ukrajnai konfliktust, ami már

13 ezer ember életébe került.

Ukrajnában azonban sokaknak nem tetszenek a módszerei, főleg a nacionalisták és a veteránok bírálták élesen a béketervét, amelynek része a csapatok visszavonása. A terv magában foglalja a lázadó, jobbára oroszajkú régiókban tartandó választások és a nekik adandó különleges státusz lehetőségét.

Emiatt mondják sokan, hogy Zelenszkij „kapitulál” Moszkva előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×