INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

ukrajna

szakadár

külföld

Megkezdődött a csapatszétválasztás Petrivszkénél

Infostart / MTI

Ukrajna és az oroszbarát szakadárok megkezdték csapataik szétválasztását az ország keleti részén található településnél - jelentette be az ukrán hadsereg szombaton.

"Megkezdődött a csapatok és a fegyverek kivonása" a Donyeck megyei Petrivszke és Bogdanivka között - jelentette be a helyszínen a katonaság egyik magas rangú tisztségviselője, Bogdan Bondar.

A visszavonulás megkezdését előbb egy fehér, majd egy zöld jelzőrakéta fellövése jelezte mindkét fél részéről. A folyamat napokig tarthat.

A csapatszétválasztás eredetileg már néhány nappal korábban megkezdődött volna, azonban Kijev a fegyvernyugvás megsértésére hivatkozva elutasította a lépést.

A csapatoknak egymástól egy-egy kilométerre történő hátrébb vonásához hét nap valódi tűzszünetre van szükség a kijelölt térségben. A folyamatot az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői felügyelik.

Eddig két helyszínen zajlott le sikeresen a csapatok szétválasztása: júliusban a Luhanszk megyei Sztanicja Luhaszkánál, október végén pedig a szintén Luhanszk megyei Zolote településnél.

A zolotei és a petrivszkei csapatszétválasztás megkezdését Moszkva feltételül szabta a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország újabb csúcstalálkozójának. A találkozó célja, hogy véget vessenek a 2014-ben kezdődött ukrajnai konfliktusnak, amelyben eddig több mint 13 ezren vesztették életüket. Volodimir Zelenszkij ukrán, Vlagyimir Putyin orosz, Angela Merkel német és Emmanuel Macron francia vezető novemberben ülhet tárgyalóasztalhoz Párizsban. Legutóbb 2016-ban került sor hasonló szintű diplomáciai eseményre a konfliktus érintettjei és a közvetítők között.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018