INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

szlovákia

eurobarométer

felmérés

európai unió

Több szlovák tart a migrációtól, mint az államháztartás helyzetétől

Több szlovák tart a migrációtól, mint az államháztartás helyzetétől

Szlovákia azon uniós tagállamok közé tartozik, amelyek lakosai az összeurópai átlagnál kisebb mértékben bíznak az Európai Unióban, de a lakosság 80 százaléka érzi magát európai állampolgárnak – derült ki az Eurobarométer legújabb felméréséből.

Az állampolgárok Európai Unióba vetett bizalma az utóbbi öt év legmagasabb szintjét érte el idén, és továbbra is erősebb, mint a nemzeti parlamentekbe és kormányokba vetett bizalom. Ez Szlovákiára is érvényes. Az európai projektben a szlovákiai lakosok 44 százaléka bízik, 46 százalékuk szkeptikus. Ehhez képest a szlovák parlament csupán a lakosság 27 százalékának a bizalmát élvezi, a kormánynak pedig a megkérdezettek 29 százaléka szavazott csak bizalmat. Szlovákiában a lakosok 80 százaléka érzi magát európai állampolgárnak, és 77 százalékuk szeretne többet megtudni uniós állampolgári jogairól.

A szlovákok leginkább a migrációtól tartanak. A megkérdezettek 35 százaléka választotta ezt az opciót, aztán a terrorizmustól, melytől minden ötödik állampolgár tart. 18 százaléknyian aggódnak az államháztartás helyzete miatt. A szlovákiai lakosok jelentős része pozitívan értékeli a nemzetgazdaság állapotát. A megkérdezettek 60 százaléka saját háztartása pénzügyi helyzetét is jónak ítéli, 34 százalékuk viszont rossznak.

A szlovák gazdaság jövőjét tekintve a lakosok optimistábbak, mint egy évvel korábban voltak.

A válaszadók egynegyede véli úgy, hogy a következő 12 hónapban gazdasági növekedés várható, 55 százalékuk szerint pedig stabil marad a gazdasági helyzet.

A megkérdezettek az ország legfőbb problémái között

  • az árak és a megélhetési költségek emelkedését,
  • az egészségügy és a szociális biztonság helyzetét, valamint
  • a gazdasági helyzetet említették.

Az Európai Unióban a megkérdezettek 81 százaléka támogatja az uniós polgárok szabad mozgását, vagyis azt, hogy az unión belül lehetőség van bárhol élni, dolgozni, tanulni és vállalkozni. Szlovákiában ez az arány 82 százalék. A szlovákiai lakosok 77 százaléka támogatja az Európai Unió közös védelmi és biztonsági politikáját, valamint az egységes pénznemet. Az unió legfontosabb vívmányának a szlovákiai válaszadók 41 százaléka a szabad mozgást és az eurót jelölte meg, 40 százalékuk pedig az európai békét.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Több szlovák tart a migrációtól, mint ahány az államháztartás helyzetétől
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018