eur:
388.92
usd:
363.44
bux:
68130.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke (j) és Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke sajtótájékoztatót tart az őszi megyei választásokon való együttműködés lehetőségeiről tartott megbeszélés után az MKP pozsonyi székházában 2017. április 26-án.
Nyitókép: Krizsán Csaba

Akadozik a megegyezés a szlovákiai magyar pártok között

Nem megy gördülékenyen az összefogás a szlovákiai magyar pártok között. A parlamenten kívüli, májusban megalakult Magyar Fórum egyelőre nem egyezett meg a koalíciós Híddal a választások előtti együttműködésről. Simon Zsolt pártelnök szerint Bugár Béláék nem támogatják az etnikai politizálást, míg a Magyar Fórum az MKP-hoz hasonlóan kizárólag magyar jelöltek állításában gondolkodik.

A Magyar Fórum Simon Zsolt pártelnök elmondása szerint nem tart igényt a felkínált helyekre a Híd jelöltlistáján. Úgy véli, több értelme lenne egy közös, a négy magyar párt - a Híd, az MKP, a Magyar Fórum és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség - által állított jelöltlistának. „Amit a Híd kínált, az csak az volt, hogy egy süllyedő hajóra bérletet válthatunk. Elfogadhatónak tartjuk azt az elképzelést, amit az MKP terjesztett elő, hogy legyen egy választási párt, de csupán abban az esetben, ha a választási pártban mind a négy magyar párt részt vehet. Amennyiben a Híd erre nem vevő, akkor viszont a Magyar Fórum inkább egy közös választási lista felállítását szorgalmazza” – fogalmazta meg álláspontját Simon Zsolt.

A Magyar Fórum elnökének elmondása szerint a Híd nemcsak a magyar pártok, hanem más etnikai csoportok és a szlovák pártok előtt is meg akarja nyitni a listáját. Számára pedig prioritás, hogy a parlamentben képviselethez jusson a magyar kisebbség. „Mi a magyar szavazatokkal elsősorban és kizárólag magyar képviseletet szeretnénk teremteni. Az álláspontok annyira különböznek, hogy ebben a pillanatban nem látjuk értelmét tovább folytatni a tárgyalást. Amennyiben a Híd álláspontja változna, készen állunk arra, hogy újra tárgyalóasztal mellé üljünk” – mondta Simon.

A Híd viszont ragaszkodik ahhoz az állásponthoz, mely szerint nem mond le a többségi nemzet és a nemzeti kisebbségek közötti együttműködésről. „Egy kardinális kérdésen akadt el a dolog, és ez pedig azt, hogy miközben Simon Zsolt egyértelműen azt mondta, hogy csak és kizárólag az etnikai politizálás és egy színmagyar lista mentén tud gondolkodni, mi arról beszéltünk, hogy szeretnénk megtartani azt a fajta kínálatot, amit a Híd eddig is képviselt. Próbáljuk nemcsak a magyarságot képviselni, hanem az egyéb kisebbségeket, illetve a tartalmi dolgokat is” – szögezte le Ravasz Ábel, a Híd alelnöke.

A Magyar Fórum képviselői múlt héten találkoztak a szintén parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártja képviselőivel. Az MKP-val legközelebb jövő héten ülnek össze ismét. A két párt képviselői egyetértettek abban, hogy a szlovákiai magyar közösség nem maradhat parlamenti képviselet nélkül.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×