eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Washington, 2017. február 1.Donald Trump Jr. (b) és Eric Trump, Donald Trump amerikai elnök fiai a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2017. január 31-én, amikor apjuk bejelenti, hogy Neil Gorsuch coloradói konzervatív bírót (k) jelöli az alkotmánybíróság szerepét is betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság tagjává. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Írországban kocsmáztak, sört is csapoltak Trump fiai

Úgy tűnik van Európának egy szeglete, ahol Donald Trump amerikai elnöknek nem kell tüntetésektől tartania. Írország Clare megyéjében, ahol Trumpnak golfhotelje van, a helyiek lelkesen üdvözölték az elnök fiait, akik apjuk képviseletében járták a kocsmákat és fizették a köröket. 

A királyi pompával övezett nagy-britanniai vizit után Írországba érkező Donald Trumpnak gyorsan sikerült beletenyerelnie az írek érzékenységébe: a mexikói határfalhoz hasonlította az ír-északír határt, ahol a brexit miatt hamarosan akár szigorú ellenőrzés és vámolás indulhat be, elszakítva egymástól az eddig egy térben élő közösségeket.

Az elnök a láthatóan kényelmetlenül üldögélő Leo Varadkar ír miniszterelnök mellett beszélve azt mondta, hogy szerinte minden rendben lesz „a maguk falával, a maguk határával” és az „nagyon jól fog működni”. De aztán azzal a gondolattal is egyetértett, hogy fent kell tartani a határ szabad átjárhatóságát.

Miközben Dublinban – ahogy Londonban is – tüntetésre készültek ellene, akad az országnak egy olyan szeglete, ahol szinte megkérőjelezhetetlen a helyiek Trump-szimpátiája.

Ez a hely a Clare megyében található és Trump tulajdonában lévő Doonbeg golfkomplexum. A vállalkozását fenntartó elnök itt több száz helyi lakosnak ad munkát, akik

amerikai zászlókat lengetve, lelkesen fogadták Trump fiait, Donald Juniort és Ericet. Azért őket, mert az elnök absztinens, viszont a program központi eleme volt a sör.

Az ifjabb Trumpok 5 pubba is ellátogattak a faluban, ahol mindenkinek fizettek egy kört, sőt a söntés mögé is beálltak csapolni.

A BBC őket követő riportere nekik szegezte a kérdést: jó dologra költik az amerikai adófizetők pénzét? Amire Eric Trump csak annyit mondott: "próbáljuk jól érezni magunkat", Donald Trump Junior pedig azt mondta az egyik lapnak, hogy Írország az első naptól fogva fantasztikus volt.

Brendan Murphy, a Doonbeg üdülőközpont egyik igazgatója arról beszélt, hogy „ilyet még soha nem látott... mindez csak azt mutatja, hogy mit jelent a Trump-család” a környéknek.

A helyiek eufóriáját csak fokozta, amikor a két Trump fiú Guinesst csapolt az egyik pubban – igaz a sör és a hab aránya nem épp olyan volt, mint amit az írek megszoktak.

Az amerikai elnök annyira otthon érzi magát Doonbegben, hogy rá akarta venni Varadkar ír miniszterelnököt, hogy a birtokon találkozzon vele. Az ír kormányfő ebbe nem ment bele, így végül a Shannon reptér VIP-várójában ültek össze.

Érdekes módon a két ország közötti fontos témákról alacsonyabb szinten is tárgyaltak: Trump kabinetfőnöke és Mark Daly, a második legnagyobb parlamenti párt szenátora a hotelben találkozott, ahol az ír határkérdésről, az Amerikában tanuló diákok vízumáról és az 50 ezer nem dokumentált és ezért az Egyesült Államokat elhagyni nem merő ír bevándorlóról beszéltek.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×