eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Súlyos veszélyre figyelmeztetik a V4-eket

A népesség elöregedésének következményeire figyelmezteti a visegrádi országokat a Moody's Investors Service ügynökség. A londoni székhelyű szervezet szerint Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország lakossága gyorsan öregszik, s ez a jelenség a következő évtizedekben jelentősen befolyásolhatja e négy állam gazdasági minősítését.

Bár a visegrádi négyek országaiban fiatalabb a populáció az európai uniós átlagnál, mégis gyors ütemben zajlik az elöregedése. A Moody's szerint ugyanakkor a V4-ek gazdasági növekedési potenciálja jóval meghaladja az Európai Unió átlagát.

Az előttünk álló 20 évben minden V4-es államnak jelentős demográfiai változásokkal kell szembenéznie a népesség elöregedése és a dolgozók számának csökkenése miatt. Az ügynökség jelenleg A2-re értékeli Szlovákia megbízhatóságát a hosszú lejáratú kötelezettségek terén, ami pozitív kilátásokat jelent. Csehország minősítése az A1-es, Magyarországé a Baa3-as, Lengyelországé pedig az A2-es kategóriába tartozik.

A Moody's becslése szerint 2040-ig a populáció a V4 országaiban mintegy 2,5 millió fővel fog csökkenni, és mintegy 61 millió főt fog kitenni.

A produktív korban lévő emberek száma közel 5 millióval fog csökkenni.

Az elöregedés következményeinek leginkább Csehország van kiszolgáltatva, amely ugyanakkor a V4 tagállamai közül a legfelkészültebb.

Az ügynökség szerint Szlovákiának szintén megvan a kapacitása ahhoz, hogy megbirkózzon a demográfiai változások okozta nyomással. Szlovákia lakossága 2018 végére elérte az 5 450 421 főt. A lakosok száma egy év leforgása alatt 7301 fővel emelkedett, az idősek száma pedig meghaladta a gyermekekét – derült ki a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának tavalyi évre vonatkozó demográfiai jelentéséből.

Tavaly 57 639 gyermek született az országban, a természetes népszaporulat pedig elérte a 3346 főt. „A halálozások számának emelkedése és a születések csökkenése miatt a népszaporulat alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban” – közölte Alexander Ballek, a statisztikai hivatal igazgatója.

A Moody's jelentésének egyik szerzője úgy véli, hogy a V4-es országokban a populáció fiatalabb az uniós átlagnál, ám gyorsabban öregszik, ami a következő két évtizedben drámai demográfiai változásokat fog okozni a régióban. Ennek eredményeképpen várhatóan még feszültebb lesz a helyzet a munkaerőpiacon, ami fékezni fogja ezeknek az országoknak a gazdasági növekedését. A londoni elemzők leírták, hogy a várakozások szerint ugyanakkor a részvétel és a termelékenység növekedése segít majd enyhíteni ezt a negatív hatást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×