INFORÁDIÓ 
2020. január 20. hétfő
Fábián, Sebestyén

perzsa-öböl

irán

hajó

rongálás

Hajókat és bombázókat küldött Amerika elrettentésképp

Hajókat és bombázókat küldött Amerika elrettentésképp

A Perzsa- vagy más néven Arab-öbölben teherhajók ellen elkövetett támadások tovább élezik az Iszlám Köztársaság és ellenfelei, az Egyesült Államok és helyi szövetségesei viszonyát. Bár senki sem vádolta nyíltan Iránt a hajórongálásokkal, a teheráni külügyminisztérium nemzetközi vizsgálatot követelt.

A hétvégén négy vízi járművet, köztük két szaúdi és egy norvég olajszállító hajót támadtak és rongáltak meg ismeretlenek a Perzsa-, illetve Arab-öbölnek az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó vizein. Szaúdi és emirátusi illetékesek tartózkodtak attól, hogy nyíltan megvádolják térségbeli ellenségüket, Iránt, de „szabotázsakciókat” emlegettek, ami csak fokozza a feszültséget köztük és Teherán között.

A hajók oldalán és tatján ismeretlenek ütöttek lyukakat. Emberi sérülés nem történt. Az ügyben megszólalt Donald Trump amerikai elnök is, aki nem volt hajlandó találgatni, volt-e köze Iránnak az ügyhöz, de azt írta a Twitteren:

„Nagyon rossz probléma lehet Iránnak, ha valami történik. Biztosíthatom magukat! Nem fognak örülni.”

Az akciókat egyszerre követték el és néhány nappal azután történtek, hogy az Egyesült Államok hajókat és bombázókat küldött a térségbe, hogy azok „elrettentsék Iránt”. Érvelésük szerint korábban a Pentagon olyan információhoz jutott, hogy az Iráni erők valamiféle támadást készítettek elő a térségben az Egyesült Államok hadserege ellen.

Az incidensek helyszíne közel található a világ egyik legfontosabb olajszállítási útvonalához az öbölben. Amerikai hajózási illetékesek korábban figyelmeztettek is, hogy Irán megpróbálhatja megzavarni a teherhajózást a térségben.

Az egyik „súlyosan” megrongált szaúdi hajó kőolajat készült szállítani az Egyesült Államokba. Egy másik, norvég zászló alatt hajózó jármű oldalát is hasonló módon, „idegen tárggyal” lékelték meg épp a vízvonal felett.

Az incidenseket maga az iráni külügyminisztérium is elítélte és Teherán vizsgálatot követelt.

A külügyi szóvivő arra utalt, hogy a szabotázs célja háborús konfliktus kirobbantása lehetett a Közel-Keleten.

Irán a múlt héten közölte, hogy részlegesen felmondja az Egyesült Államokkal és más atomhatalmakkal kötött nukleáris egyezményt, amely az urándúsítás korlátozására kényszerítette és amelyet Trump amerikai elnök korábban felmondott. A Trump-kormányzat nemrég felmondta a nyolc országnak adott lehetőséget, hogy azok iráni kőolajat vásárolhassanak. A cél, hogy nullára szorítsák le az iráni olajexportot.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Hajókat és bombázókat küldött Amerika elrettentésképp
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018