INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

repülőszerencsétlenség

moszkva

seremetyevó

A Moszkvai Hírügynökség képén a kiégett roncs a moszkvai Seremetyevói repülőtéren 2019. május 5-én, miután az előző nap az Aeroflot orosz légitársaság Szuhoj SSJ-100-as típusú utasszállító repülőgépe kényszerleszállást hajtott végre, majd kigyulladt. A fedélzeten tartózkodó hetvennyolc ember közül negyvenegyen életüket vesztették, ketten súlyosan megsérültek.

Villámcsapásról beszélt a pilóta - drámai videók a moszkvai repülőszerencsétlenségről

Volt már gond a Moszkvában katasztrófát szenvedett Szuhoj Szuperjet repülővel. A gép vasárnap kényszerleszállás közben kigyulladt, 41 ember veszett oda a lángokban. Vizsgálat indult a tragédia ügyében.

Az Aeroflot légitársaság Szuhoj Szuperjet 100-as gépe az északi Murmanszkba indult 88 emberrel a fedélzetén. Az egyik túlélő pilóta, Denyisz Jevdokimov elmondása szerint felszállás után

villám csapott a gépbe, rendellenesen működött az elektronika, és megszűnt az irányítótoronnyal a rádiókapcsolat.

Ezt végül sikerült helyreállítani és a gép engedélyt kért, hogy visszatérjen a reptérre.

A második leszállási kísérletnél a repülő a földhöz csapódott és a hátsó része kigyulladt. Bár sokan kimenekültek a csúszdákon, hétfői adatok szerint 41-en nem élték túl a katasztrófát.

Hétfőn egy a vizsgálathoz közel álló forrás már azt mondta az Interfax hírügynökségnek, hogy a tűz azután lángolt fel, hogy a kényszerleszállás idején

egy idegen tárgy csapódott a baloldali üzemanyagtartályba, ami szavai szerint "teljesen megsemmisült".

Ezt megelőzően az orosz nyomozóhatóság viszonylag gyorsan a pilótákat és a légi irányítókat kezdte hibáztatni, mert úgymond az ő képzettségi szintjük nem lehetett megfelelő. A murmanszki régióban – ahová a járat tartott – háromnapos gyászt hirdettek.

Az interneten felbukkant egy videó és több fotó, melyek vélhetően a gép szárnyán és belsejében fellángoló tüzet mutatják. A felvételen hallatszik ahogy a pánikba esett utasok sikoltoznak.

Az egyik képen a pilótafülke látszik és ablakon túl a gépet körbeölelő lángok. Olyan felvétel is megjelent, amely egy a földön várakozó gépből mutatta a kényszerleszállást és a gép kigyulladását.

Az utasokat csak a gép elején lévő ajtókon keresztül tudták evakuálni, mert a hátsó részben tartózkodó utaskísérő nem tudta kinyitni az ott található ajtót. Hírek szerint a férfi, Makszim Mojszejev, odaveszett a lángokban.

Ugyanezzel – a formájában egy Boeing 737-re emlékeztető – Szuhojjal tavaly februárban már gondok voltak – tudósított a Newsru portál.

Akkor, a moszkvai landolás előtt nem nyíltak ki a fékszárnyak. A gépet először várakoztatták, majd a fékszárnyak használata nélkül, 45 perccel később leszállt.

Többen dühösen reagáltak a mostani katasztrófára és

azt kezdték követelni, hogy legalább a vizsgálat idejére tiltsák meg az SSJ-100-as gépek repülését.

A change.org weboldalon petíció is indult és a kezdeményezők azt sugallják, hogy túl sok volt a gond ezekkel a gépekkel, „de a kormány nem fogja földre parancsolni őket, mert már túl sok pénzt költöttek a projektre és sok regionális cég vásárolt ilyen gépeket”.

A hatóságok azonban - a RIA hírügynökség szerint - azt közölték, hogy nem tiltják meg a Szuhojok repülését. Egyébként a géptípus debütálása szerencsétlen körülmények között történt: 2012-ben egy indonéziai bemutató repülésen is lezuhant egy ilyen utasszállító, 45 ember halálát okozva.

Nyitókép: MTI/AP

Kapcsolódó hang

Orosz Repülőgép tűz - Szvetnik Endre
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018