eur:
394.22
usd:
370.25
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Donald Trump amerikai elnök egy választási kampányrendezvényen a Nevada állambeli Elkóban 2018. október 20-án. A félidős kongresszusi választásokat novemberben rendezik az Egyesült Államokban. Trump ezen a napon bejelentette, hogy az Egyesült Államok felmondja a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF), mivel Oroszország megsérti az 1987-ben aláírt egyezményt.
Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Állambiztonsági akta Donald Trumpról - érdekes információkkal

Először csak az elnök apósa jelentett Trumpról, majd még további három besúgó. A jelenlegi amerikai elnökről kiderült, évtizedek óta az Egyesült Államok első embere akart lenni.

Megfigyelte a csehszlovák kommunista állambiztonsági hivatal, az StB Donald Trump amerikai elnököt. A Respekt című cseh liberális hetilap hozta le a hírt, amely szerint Trump azt követően került az állambiztonság látókörébe, hogy 1977-ben megházasodott a cseh származású Ivana Zelníčkovával. Az újság a The Guardian című brit lappal közösen jutott a korábban szigorúan titkos információkhoz.

A nyilvánosságra hozott információkat a Respect a The Guardian című brit lappal együttműködve szerezte meg. Az aktában, amely a jelenlegi amerikai elnökről gyűjtött információkat tárolja, az áll, hogy

Donald Trump rendkívül befolyásos milliomos, akinek komoly politikai ambíciói vannak, és azt is mérlegeli, hogy a jövőben megméretteti magát az amerikai elnökválasztáson.

A Trump felesége után csak Ivana névre keresztelt aktát negyven évvel ezelőtt az egykori csehszlovák kommunista állambiztonsági hivatal zlíni – az akkori földrajzi névhasználat szerint gottwaldovi – irodája hozta létre. Az iratok bővítésébe később a csehszlovák felderítés is bekapcsolódott.

A cseh hetilap azt írja, az állambiztonság eleinte arra volt kíváncsi, hogy milyen kapcsolatokat ápol a milliomos Trump család a korabeli amerikai államhatalommal, valamint, hogy milyen gazdasági erővel és befolyással bír, ill. mekkora vagyona van Donald Trumpnak és családjának. A jelentések arról tanúskodnak, hogy azokat Ivana édesapja, Miloš adta le, aki együttműködött az állambiztonság ügynökeivel. A Respect szerint Trump anyósa és apósa évente többször is meglátogatta a lányát az Egyesült Államokban, és az ott szerzett ismereteiről az apa mindig részletes jelentést adott.

Az állambiztonság később növelte a besúgói számát, a nyolcvanas években már négyen is jelentettek Donald Trumpról és családjáról. Az információk többnyire olyan személyektől származtak, akik ismerték Ivanát vagy a család cseh ágának más tagjait.

Az aktákban található jelentések szerint Donald Trump először 1986-ban mérlegelte az elnökválasztáson való indulást, de ezt akkor még amiatt nem lépte meg, mert 41 évesen túl fiatalnak érezte magát erre a pozícióra.

A Respectnek Vlastimil Danek, a csehszlovák állambiztonság gottwaldovi irodájának korabeli parancsnoka megerősítette, hogy valóban foglalkoztak Trumppal. A lap által megszólított történészek azt állították, hogy az aktában nincsenek különleges információk, és arra sem találtak utalást, hogy Donald Trump vagy felesége bármiképpen is együttműködött volna a csehszlovákokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×