eur:
394.87
usd:
371.43
bux:
66556.03
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Tömegtüntetés Berlinben

A szervezők becslése szerint 240 ezer ember vonult utcára a német fővárosban. hogy egy nyitott és szabad társadalom mellett demonstráljon, a rasszizmussal és az idegengyűlölettel szemben.

A résztvevők az Alexanderplatz tértől a Berlin szívében található Tiergarten parkhoz vonultak egy hat kilométeres útvonal mentén. Sokan tartottak transzparenseket és léggömböket kezükben, egyes autósok pedig olyan feliratú transzparenseket helyeztek gépjárművükre, amelyekkel a jobboldali retorikával, a gyűlöletbeszéddel és a hátrányos megkülönböztetéssel szembeni ellenérzésüket fejezték ki vagy amiatt tiltakoztak, hogy számos migráns életét vesztette a Földközi-tengeren.

A "Megoszthatatlan" szlogennel meghirdetett felvonulást egy aktivistaszövetség szervezte a Zöldek politikai párt képviselőivel együtt, a Baloldal (Die Linke) párt tagjainak segítségével. Heiko Maas német külügyminiszter "erős jelzésnek" nevezte a megmozdulást.

"Nem hagyjuk, hogy megosszanak minket, különösen nem a jobboldali populisták"

- mondta a szociáldemokrata politikus.

Maas úgy vélekedett, hogy a németek többsége a tolerancia és a világra való nyitottság mellett van, hozzátéve: az új nacionalizmus semmilyen problémát nem old meg.

"A sokszínűség az örökséget, bőrszínt, vallást és életmódot illetően gazdagít, és nem fenyeget minket".

- mondta a politikus. A bevándorlókkal szembeni ellenérzés és az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű szélsőjobboldali párt támogatottsága Németországban megnőtt azóta, hogy Angela Merkel német kancellár 2015-ben bevándorlók százezreinek befogadásáról döntött.

Berlinen kívül ezrek vonultak Frankfurt és Hessen tartomány további 11 városának utcáira, hogy felemeljék hangjukat az AfD és a jobboldali politika erősödése ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×