eur:
389.72
usd:
362.72
bux:
68112.6
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Washington, 2018. szeptember 1.A díszőrség tagjai viszik John McCain arizonai szenátor, volt republikánus amerikai elnökjelölt koporsóját a washingtoni Nemzeti Székesegyházba a gyászszertartás kezdetén, 2018. szeptember 1-jén. McCain augusztus 25-én, 81 éves korában halt meg agydaganatban. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Nyitókép: Michael Reynolds (MTI/EPA)

Eltemették McCaint, Amerika továbbra is megosztott

John McCain amerikai szenátor temetése csak elmélyítette az amerikai politikai elit megosztottságát. A megemlékezésen résztvevők, köztük McCain volt politikai ellenfele, Obama egykori elnök és McCain lánya is élesen bírálták Donald Trump elnököt.

Habár éles bírálatokat kapott, amiért távol maradt, Donald Trump elnököt valójában nem hívták meg egyik legnagyobb pártbeli ellenfele, a rákban elhunyt John McCain szenátor búcsúztatására a washingtoni Nemzeti Székesegyházba és a temetésre.

Talán jobb is volt így, mert Trump valószínűleg nehezen viselte volna a búcsúztatón elhangzott burkolt támadásokat.

Trump és a szintén republikánus McCain soha nem szívelték egymást és a szenátor néha betartott az elnöknek, miközben feledtetni próbálta a közvéleménnyel, hogy amikor Obamával szemben elnökjelöltként állt ki, azt a Sarah Palint tette meg alelnökjelöltnek, akinek filozófiája sokban hasonlít Trumpéhoz. Palint szintén nem hívták meg a temetésre.

Ott volt viszont a megemlékezésen két volt elnök, George Bush és Barack Obama, akik ha név nélkül is, de beszóltak Trumpnak. A kormányzása idején hasonlóan kifigurázott Bush azt mondta:

McCain „gyűlölte a hatalommal való visszaélést, a bigottakat és a nagyképű despotákat”, míg Obama a mostani „gonosz és kicsinyes közbeszédet” emlegette.

A Trump-ellenes megjegyzések közül az elhunyt lánya, Meghan McCain érzelmes búcsúja landolt a legkeményebben a Fehér Házban. Mint mondta „John McCain Amerikáját nem kell ismét naggyá tenni, mert Amerika mindig is nagy volt”.

Nem sokkal később életre kelt a Fehér Házi Twitter-fiók és feltűnt a világhálón Donald Trump egyszerű, csupa nagybetűs riposztja: „Tegyétek ismét naggyá Amerikát!”.

Az elnök sok híve számára ez nem volt elég ütős, így maguk keltek a Fehér Ház urának védelmére.

„Trump egyszer indult az elnökjelöltségért és nyert. Van aki soha nem tud megbékélni ezzel”

– emlékeztette a McCaint tábort az elhunyt két sikertelen elnöki kampányára Katrina Pierson, Trump tanácsadója.

Az elnöknek azzal sikerült magára haragítania amúgy sem barátságos bírálóit, hogy csak a Twitteren nyilvánította ki részvétét McCain családjának és nem vette a fáradságot, hogy ennél méltóbb módon is megemlékezzen a politikusról, aki a Vietnámi háború idején hadifogságba esett, nem volt hajlandó kihasználni, hogy apja magas rangú tiszt volt és akit megkínoztak. Trump emellett mindössze két napon át tartotta félárbócon a Fehér Ház nemzeti lobogóját.

Mint kommentátorok megjegyezték, maga

a temetés a korábbi időkre emlékeztetett, amikor a republikánusok és demokraták között megvolt egyfajta minimális udvarias viselkedés.

A 81 éves korában, agyrákban elhunyt McCain szenátort, az egykori harci pilótát végül vasárnap, alma matere az Annapolis Haditengerészeti Akadémia temetőjében, egy volt osztálytársa mellett helyezték örök nyugalomra egy szűk körű szertartáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×