eur:
394.73
usd:
370.57
bux:
65346.42
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Forrás: Google

Veszélyes egy cseh híd, le kell bontani

Közel ezer közúti és vasúti vasbeton szerkezetű hidat ellenőriznek le Csehországban. Ugyanolyan szerkezetű hidakat, amilyen nemrégiben az olaszországi Genovában összeomlott, több tucat áldozatot követelve. Az ellenőrzések során már megállapították, hogy egy hidat Karlovy Varyban le kell bontani.

Petr Kulhánek, a csehországi fürdőváros polgármestere nem örül a híd lebontásának. A Karlovy Vary közelében található vasbeton hídon ugyanis közel öt hónapja folynak a felújítási munkálatok. A közútkezelők azért döntöttek a híd lebontása mellett, mert kiderült, hogy

a hatvanéves vasbeton híd állapota sokkal rosszabb, mint azt az előzetes felmérések alapján gondolták.

Csehországban több száz hasonló felépítésű híd található, így

a közlekedésügyi minisztérium elrendelte azok ellenőrzését.

Az intézkedés ezer hidat érint, amelyből 400 vasúti híd, 600 pedig autópályán, illetve első osztályú autóúton halad keresztül.

Jan Kroupa a közútkezelő társaság vezérigazgatója elmondta, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani ezekre a hidakra, hiszen építőik még nem rendelkeztek olyan fejlett technológiával, mint amilyen manapság a hídépítők rendelkezésére áll.

A közlekedésügyi minisztérium több csehországi kerületet is felszólított, hogy országszerte ellenőrizzék a másod-, illetve harmadosztályú utakhoz tartozó hidakat is.

A szóban forgó csehországi vasbeton hidak felépítése hasonló a nemrégiben Genovában leomlott híd szerkezetéhez. Dan Ťok cseh közlekedésügyi miniszter az olaszországi tragédia miatt is szorgalmazza a biztonsági ellenőrzéseket. Elsőként az 1960-as és 1980-as években épült hidakkal kezdik az ellenőrzést. „Biztos akarok lenni benne, hogy semmiféle rejtett hiba nincs a hidak szerkezetében” – fogalmazott a cseh közlekedésügyi miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×