INFORÁDIÓ 
2019. október 16. szerda
Gál

brexit

nagy-britannia

külföldi munkavállalás

Dover, 2018. július 31. A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése, azaz a Brexit által inspirált falfestmény egy doveri házfalon 2018. július 31-én. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Jó hír a Nagy-Britanniában dolgozó magyaroknak

Mindegy, milyen lesz a Brexit, a szigetországban dolgozó uniós állampolgárok maradhatnak, és jár nekik az egészségügyi ellátás.

Még nem tudható, megállapodásos Brexit folyamata kezdődik-e el 2019 márciusában, vagy a kilépés után kell az angoloknak külön egyezményekkel rendezniük politikai és gazdasági kapcsolataikat. Az már azonban bizonyos, hogy az Európai Unió Nagy-Britanniában dolgozó állampolgárai a szigetországban maradhatnak és továbbra is ingyenes egészségügyi ellátást vehetnek igénybe.

A tavalyi adatok szerint 3 millió 800 ezer külföldi él Nagy-Britanniában. Eddig bizonytalan volt, milyen jogokat biztosít számukra a brit kormány a Brexit után. Most adatok szivárogtak ki, amelyek szerint

a szigetországban maradhatnak, és változatlanul jár nekik az egészségügyi ellátás, sőt: szükség esetén a szociális segély is; továbbá, kihozhatják családegyesítésképpen a legközelebbi rokonaikat.

Néhány nappal ezelőtt a Brit Iparszövetség javasolta, hogy a Brexit után munkanélküli segélyt ne kaphassanak Angliában a vendégmunkások, de úgy látszik, ezt az indítványt elvetették.

Miért ilyen nagylelkű Anglia? Elsősorban azért, mert egyes területeken komoly munkaerőhiánnyal küzd. Építőmunkásnak nem mennek az angolok, mert az nehéz testi munka, a lengyelek pedig örömmel vállalják.

Égető szükség van vendégmunkásokra az építőiparban, a mezőgazdaságban, az egészségügyben és a szociális gondozásban.

A megállapodások nélküli Brexit esetére a bit kormány 83 különböző szakterületet felölelő tervezeteket dolgozott ki, az elsőt a jövő héten teszik közzé és a foglalkoztatást érinti.

A vendégmunkások számára kedvező feltételeket nyújtó szabályokért cserében az angolok cserében elvárják, hogy az Európai Unió hasonló jogokat biztosítson a területén dolgozó briteknek, valamint annak a több százezer angolnak, aki nyugdíjasként Európa déli tájain, főként az olcsó Spanyolországban telepedett le.

Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018