eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Meglódult a drágulás a szomszédban

Az Európai Unión belül Szlovákiában nőttek leggyorsabban az élelmiszerárak az év első felében. Éves összehasonlításban 5,4 százalékos drágulásról van szó, ám a leggyorsabb áremelkedés ellenére továbbra is a legolcsóbbak közé tartozik az ország. Májusban ráadásul emelkedett az éjjeli és hétvégi munkáért járó bérpótlék is.

Az élelmiszerár-emelkedés az év elején volt a legjelentősebb Szlovákiában, aztán fokozatosan csökkent. Eva Sadovská, a Szlovákiai Gazdák Szövetkezetének elnöke szerint 2018 első félévében mindenekelőtt a vaj és a tojás ára emelkedett a negyedével, de tíz százalékkal nőtt a gyümölcs és a tejtermékek ára is. A tojás ára Sadovká szerint a fipronillal szennyezett tojások kapcsán kirobbant válság miatt emelkedett, a tejtermékek ára pedig a tejválság miatt nőtt.

A cukorért ugyanakkor 14 százalékkal fizettek kevesebbet Szlovákia polgárai, mint 2017 első felében. A burgonya ára körülbelül 6 százalékkal csökkent. „A gyümölcs és zöldség árának ingadozására az időjárás volt hatással. A cukor ára pedig az európai cukorfelesleg miatt csökkent” – magyarázta Sadovská. Úgy véli, a drágulás a hazai és behozott élelmiszerek közötti aránytalanság számlájára is írható, valamint az üzemanyagárak emelkedése is kiválthatta. A drágulás mögött emellett meghúzódhat a termelők és a szlovák kormány közti vita a mezőgazdaság igazságos támogatásáról.

A szaktárca azzal védekezik, hogy a mezőgazdasági támogatási rendszert megörökölte. Michal Feik, az agrárminisztérium szóvivője arról tájékoztatott, hogy a nyugati országokhoz képest jelentősen kisebb a szlovákiai agrárium uniós támogatottsága. A nagy üzletláncokat tömörítő Modern Kereskedelem szlovákiai szövetségének elnöke, Katarína Fašiangová úgy véli, az éjjeli és a hétvégi munkáért járó bérpótlék is rányomja bélyegét a drágulásra.

Szlovákia polgárai bevételük 20 százalékát költik élelmiszerre. Az uniós átlag viszont csak 12 százalék. Az Európai Unióban Szlovákia a hetedik legolcsóbb ország az élelmiszerárak szemszögéből, de a V4-ek közül itt fizetnek a legtöbbet az élelmiszerért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×