eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Egy hajléktalan koldus ül kutyájával az Alexanderplatzon, Berlin egyik leghíresebb, legnevezetesebb terén, amely fontos közlekedési csomópont is. A tér 1949 és 1990 között az egykori Kelet-Berlinhez, vagyis az NDK övezetébe tartozott. MTVA/Bizományosi: Balaton József  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Hazacsábítják a Berlinben élő lengyel hajléktalanokat

Pénzt, munkalehetőséget és egészségügyi ellátást ígérnek nekik, csak menjenek haza a német fővárosból, ahol a külföldi hajléktalanok fele lengyel.

Átfogó intézkedéssel akarnak gátat szabni Berlin vezetői, hogy tovább emelkedjen a hajléktalanok száma a német fővárosban. Attól tartanak, hogy jövőre már elérheti az 50 ezret a hajléktalanok száma a német fővárosban.

Köztük feltűnően sok a kelet-európai, kiváltképpen a lengyel állampolgár.

A berlini városi hatóságokkal karöltve, most a varsói kormány is bejelentette, hogy alapot létesít a német földön tengődő lengyel hajléktalanok hazahozatalára.

Az elmúlt években több, mint 300 hajléktalan fagyott halálra Berlinben a téli hidegben. A német szociális hálózat áldásai ellenére

az országban 800 ezerre tehető a lakás nélküliek száma, köztük több 100 ezer a szabályos hajléktalan, vagyis az utcán él.

A Berlinben élő hajléktalanok között többségben vannak azok, akik az egykori vasfüggöny mögötti országokból érkeztek. A berlini külföldi hajléktalanok fele lengyel, akik közül csak igen kevesen beszélnek németül, így a szociális segélyszervezetek ajánlatairól sem igen értesülnek.

Most a varsói kormány támogatásával a "Barka" nevű lengyel humanitárius alapítvány kiterjeszti tevékenységét a német fővárosra is, ahol együttműködik majd a kimondottan a hajléktalanok felkarolására létesített "Gangway" és "Klik" nevű német szervezettel. Ezek ugyanis már pontos ismeretekkel rendelkeznek, hogy melyik városrészben található a legtöbb lengyel hajléktalan, akiket a "Barka" Berlinbe küldött munkatársai megpróbálnak majd rábeszélni a hazatérésre.

Mint a berlini lengyel nagykövetség szóvivője elmondta,

a "Barka" legfőbb érve alighanem az anyagi támogatás lesz, amelyet a varsói kormány által külön erre a célra létesített alapból fognak fedezni.

További érv a társadalomba való visszavezetést célzó ajánlat a hazai munkalehetőség felkínálása, amellyel betegbiztosítás is jár. A németországi rendelkezések értelmében ugyanis az egészségügyi szervek, valamint orvosok, csak betegbiztosítással rendelkező személyeket kezelhetnek, a kórházak pedig kizárólag akkor vehetnek fel biztosítás nélküli hajléktalanokat, ha állapotuk életveszélyes és ezért azonnali beavatkozást követel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×