eur:
393.82
usd:
369.24
bux:
65901.69
2024. április 23. kedd Béla
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Új brexit-népszavazást akarnak csalás miatt

Immár hivatalos – a Nagy-Britannia Uniós távozásáért kampányolt szervezet megsértette a finanszírozási szabályokat a két évvel ezelőtti népszavazás idején. A csoportot megbírságolták és feljelentették a rendőrségen. Egyes képviselők szerint ismét meg kellene kérdezni a briteket a tagságról, de nem sokan támogatják az ötletet.

Immár hivatalos – törvénysértő módon lapátolta ide-oda a kampánypénzeket két évvel ezelőtt a Vote Leave nevű csoport Nagy-Britanniában, a szigetország uniós tagságáról szóló népszavazás idején. A Brit Választási Bizottság véleménye már hetekkel ezelőtt kiszivárgott, de most nyilvánosan is megerősítették.

A hivatalos brexit-kampánycsoportot, a Vote Leave-et 61 ezer font – magyar pénzben 22 millió forint – büntetésre ítélték, és feljelentették a rendőrségen.

Néhány EU-párti brit parlamenti képviselő közölte:

a csaló finanszírozás besározta a brit demokráciát, és érvénytelenné teszi a népszavazás eredményét, így azt meg kell ismételni.

Ezt abban a reményben teszik, hogy az amúgy is a brexitet csak épphogy támogató britek mostanra meggondolták magukat és rájöttek: mégis jobb az unióban.

Az újabb népszavazásra kevés az esély

Egyrészt alig akad olyan parlamenti képviselő a két nagy brit pártban, aki nyíltan fel merné vállalni EU-pártiságát, másrészt a kormánypárt és az ellenzék vezetői között pedig biztosan nincs ilyen.

Az esetnek így több tanulsága van a korábban a másoknál tisztább politikai kultúrája miatt tisztelt Nagy-Britannia és a külvilág felé.

A Vote Leave egyrészt körülbelül félmillió fonttal lépte túl a megengedett kampányfinanszírozási keretet, miközben ennek csak tizedére bírságolták.

A szabálysértő magatartás része volt, hogy a csoport több, mint 600 ezer font adományt utalt át egy 21 éves, brexit-párti aktivista kampánycsoportjának (aki korábban mindössze 21 fontot tudott összeszedni). Már maga az az összejátszás is tiltott, ha a csoportok összehangolt kampányt folytatnak.

Ráadásul a pénz rövid időn belül átvándorolt egy kanadai adatelemző cég, az Aggregate IQ számlájára, így fel sem merült, hogy a diák által folytatott kampányt támogatták volna vele. Most egyedüli személyként őt nevezték meg, bírságolták meg és jelentették fel a rendőrségen, mellette pedig magát a Vote Leave csoportot, de nem annak egyes vezetőit.

A brexitért kardoskodó kampánycsoport fontos személyiségei voltak a jelenlegi brit kormány egyes miniszterei – például Michael Gove környezetvédelmi miniszter vagy Boris Johnson nemrég lemondott külügyminiszter (ő épp azért távozott, mert szerinte Theresa May kormányfő túlságosan közel akarja tartani a szigetországot az EU-hoz a kilépés után is).

Bár normális esetben ezek a politikusok besározódtak volna a csaló magatartás miatt, immár a brit politikai életben sem követi az ügyet retorzió és lemondás, maximum néhány ellenzéki képviselő vehemens bírálata. Sőt, most épp az ő általuk képviselt politikai vonal áll győzelemre a brit kilépés módjáról szóló vitában a szigetországban.

Címlapról ajánljuk

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×