eur:
393.14
usd:
366.77
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Helsinki, 2018. július 16.Vlagyimir Putyin elnök orosz államfő (j) az oroszországi labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdájával ajándékozza meg Donald Trump amerikai elnököt a kétoldalú megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón a finn elnöki palotában, Helsinkiben 2018. július 16-án, a vb döntőjének másnapján. (MTI/AP/Markus Schreiber)
Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Donald Trump torkának ugrottak

Hazaárulással is megvádolták Donald Trump amerikai elnököt, mert elfogadta Vlagyimir Putyin orosz államfő érvelését, hogy Moszkva nem avatkozott be az amerikai választásokba.

Kínos, de fontos kérdést szegezett egy újságíró Donald Trumpnak az amerikai elnök és Vlagyimir Putyin helsinki sajtótájékoztatóján: Kinek hisz jobban? A saját hírszerzésének vagy az orosz elnöknek?

Trump válasza hatalmas felháborodást váltott ki amerikai politikai körökben jobb és a bal oldalon egyaránt. Az elnök ugyanis úgy fogalmazott, hogy nem lát okot rá, hogy

„miért kellett volna beavatkozniuk az oroszoknak. Bízom a hírszerzőimben, de azt is elmondom, hogy Putyin elnök nagyon erősen tagadta ma az állítást”.

A Trump részéről szokatlanul diplomatikus válasz – abban az értelemben, hogy senkit sem vádolt vagy ítélt el – valóságos hurrikánt okozott Washingtonban, ahol még mindig téma, hogy az oroszok beavatkoztak-e az amerikai politikai folyamatokba úgy, hogy Donald Trump javára döntötték el az elnökválasztást.

Ebben a hangulatban már nem esik szó arról, hogy a vitatott kötődésű hekkerek ténykedése nyomán világossá vált: Hillary Clinton úgy szerezte meg a Demokrata Párt elnökjelöltségét, hogy a pártvezetés hátrányba hozta népszerű, radikális kihívóját, Bernie Sanderst a jelöltállító folyamatban.

Téma viszont Donald Trump próbálkozása, hogy jó viszonyt alakítson ki Putyinnal, akit sok médium ellenségként ír le.

„Donald Trump helsinki szereplése meghaladja a főbenjáró bűn kategóriáját. Ez hazaárulással ér fel. Nemcsak buták voltak a megjegyzései, de teljességgel Putyin zsebében van”

– írta a Twitteren John Brennan, a CIA volt igazgatója.

John McCain republikánus szenátor - Trump régi ellenfele és Moszkva egyik leghevesebb és legkövetkezetesebb bírálója – megjegyezte: a helsinki sajtótájékoztató „az egyik legszégyenletesebb mutatvány volt, amit eddig egy amerikai elnöktől láthattunk. Nehéz felmérni a kárt, amit Trump elnök naivitása, egója és az autokraták iránti szimpátiája okozott. Tragikus hiba volt ez a csúcs”.

Még a Republikánus Párt jobboldalára sorolt Paul Ryan kongresszusi elnök is bírálta elnökét, megjegyezve:

„Az elnöknek fel kéne fognia, hogy Oroszország nem a szövetségesünk. Nincs erkölcsi egyenlőség az Egyesült Államok és Oroszország között, amely továbbra is ellenséges alapértékeinkkel szemben.

Az Egyesült Államoknak felelősségre kell vonnia Oroszországot és leállítania a demokrácia elleni gyomorforgató támadásait”

– mondta.

A demokrata oldal - nem meglepő módon – szintén hevesen bírálta Trump és Putyin közeledését. „Országunk egész története során nem volt még olyan elnök, aki olyan mértékben támogatta volna ellenségeinket, mint ahogy Donald Trump támogatja Vlagyimir Putyint” – mondta Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakcióvezetője.

Nem tetszett az amerikai politikusoknak az sem, hogy az orosz elnök egy vb-focilabdát ajándékozott Trumpnak.

„A helyében én bevizsgáltatnám, hogy van-e benne poloska és nem engedném, hogy a Fehér Házba vigyék”

– írta a Twitteren Lindsey Graham republikánus szenátor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×