eur:
389.71
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Washington, 2017. szeptember 29.Donald Trump amerikai elnök ismerteti az adóreformról szóló javaslatait a Gyáriparosok Nemzeti Szövetségének testülete előtt a washingtoni Mandarin Oriental Hotelben 2017. szeptember 29-én. Trump szerint az utóbbi 80 év legnagyobb adócsökkentését hajtják majd végre, az adórendszer egyszerűsítését és a középosztályt terhelő, valamint a vállalati adók csökkentését. 35 százalékról 20-ra mérsékelné a vállalati nyereségadót, a személyi jövedelemadó hét kategóriáját háromra csökkentené: a progresszív jövedelemadózás három sávja 12, 25 és 35 százalékos adót állapítana meg. Az adóreform előirányozza többi között a gyermekek után járó adókedvezmények növelését, a jótékonysági szervezeteknek felajánlott összegek adóból történő, az eddiginél nagyobb arányú leírását. (MTI/EPA/Shawn Thew)
Nyitókép: Shawn Thew

Trump csúnyán leminősítette a NATO-t

Keményen leminősítette a NATO-t Donald Trump, ami aggodalmakat váltott ki a szövetségesek körében a közelgő észak-atlanti csúcs előtt. Az amerikai elnök a kínos viták által kísért kanadai G7-es csúcson tette megjegyzéseit.

Alighogy híre ment annak, hogy Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök július 15-én csúcstalálkozót tart Helsinkiben, robbant az újabb politikai bomba:

az amerikai elnök kifejezetten károsnak tartja a NATO-t, amelyben országa a meghatározó katonai erő és pénzügyi pillér.

A nyilatkozók geopolitikai álláspontjától függően hol a háború utáni európai biztonság pillérének, hol agresszornak nevezett Észak-Atlanti Szövetség Trump szerint „ugyanolyan rossz, mint a NAFTA”.

Ez utóbbi az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó szabadkereskedelmi övezete, amit az elnök Amerika számára katasztrófálisnak tart.

Trumpnak egy kétoldalú találkozón feljegyezett mondatát egy a G7-es csúcson résztvevő illetékes olvasta fel és európai diplomaták is megerősítették, hogy elhangzott.

Az amerikai elnök először arról beszélt, hogy a Krím-félszigetnek valószínűleg Oroszországhoz kell tartoznia, mert ott mindenki oroszul beszél. Majd Németországot és az európaiakat ostorozta, amiért nem költenek eleget védelemre és „lenyúlják” az Egyesült Államokat.

Ezek után a július 11-én induló NATO-csúcsra térve közölte:

„érdekes csúcs lesz. A NATO ugyanolyan rossz, mint a NAFTA. Túl sokba kerül az Egyesült Államoknak”.

Trump megjegyzése azért is kapott aktualitást, mert a csúcs után néhány nappal találkozik a sok NATO-állam által ellenségnek tartott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Ezzel – a kommentátorok szerint – az amerikai elnök méginkább jelzi, hogy mit gondol a Szövetségről.

Négy NATO-tagállam illetékesei azt mondták a hírt megszellőztető Axios portálnak, hogy attól tartanak, Trump aláássa a szövetség közös értékeit és vállalásait.

Az oldalnak szivárogtató NATO-szövetséges szerint Trump dicsfényben is megjelenhetne a csúcson, mivel úgy állíthatná be, hogy a tagok azért kezdenek többet költeni a védelemre, mert ő nyomást gyakorolt rájuk.

Az amerikai elnök megjegyzései miatt aggódó európai tagállamok – például Lengyelország - attól tartanak, hogy

Washington magára hagyja őket, és ez Moszkvát segíti majd az európai és transzatlanti szövetségek bomlasztásában.

Egy másik illetékes azt mondta: „Egy mondatban összefoglalható a félelmünk: egy rossz NATO-csúcsot egy jó Putyin-csúcs követ majd, amin a két vezető összeölelkezik”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×