INFORÁDIÓ 
2019. január 22. kedd
Artúr, Vince

egyesült államok

pilóta

dezertálás

35 év után fogták el a dezertőr amerikai pilótát

35 év után fogták el a dezertőr amerikai pilótát

35 év után, Kaliforniában találták meg az amerikai légierő egyik bujkáló volt tisztjét. A férfi még 1983-ban tűnt el, amikor nagy összeget vett ki egy bankból.

Hiába bujkált 35 éven át mégis megtalálták, ráadásul nem is külföldön. A most 66 éves William Howard Hughes százados fontos beosztásban volt az amerikai légierőnél, amikor 1983-ban egyszerűen felszívódott. Előtte azonban kivett még 28 ezer dollárt az új-mexikói Albuquerque egyik bankjából.

A százados lehallgatási és megfigyelési szakértő volt, és a NATO hidegháborús kommunikációs és irányító rendszereinek kezelésében vett részt. Hollandiában teljesített szolgálatot, és amikor a küldetés lejárt, az akkor 33 éves férfi kivett két hét szabadságot, majd eltűnt.

Az amerikai hatóságok nem tudhatták, hogy valamiféle hidegháborús kémügy húzódik-e meg a háttérben. Keresték, de hiába. Hughes barátai és ismerősei sem szolgáltak hasznos információval a hollétéről.

1983 volt az az év, amikor ismét felpörgött a hidegháború. A szovjetek attól tartottak, hogy az amerikaiak meglepetésszerű nukleáris támadást indíthatnak, és a mostani időszakhoz hasonló retorikával hergelték egymást a felek. Ronald Reagan elnök ebben az évben dobta be a köztudatba „a Gonosz Birodalma” kifejezést, amire Jurij Andropov főtitkár azzal válaszolt, hogy őrültnek és hazugnak nevezte az amerikai elnököt.

Ebben a közhangulatban, eltűnése után négy hónappal az Egyesült Államok légiereje hivatalosan dezertőrré nyilvánította Hughes századost.

A múlt héten azonban hirtelen felmelegedett a hosszú évek óta feledésbe merült história.

A hatóságok elfogtak egy Barry O’Beirne néven élő férfit, amikor egy vizsgálat idején felmerült, hogy hamisított útlevele lehet. Kérdőre vonták a személyazonosságával kapcsolatos ellenmondások miatt, és végül a férfi elismerte, hogy valódi neve ifjabb William Howard Hughes, aki 1983-ban dezertált az amerikai légierőtől.

Hughes azzal magyarázta tettét, hogy 1983-ban depressziósnak érezte magát a szolgálat miatt, ezért lelépett.

Azóta is amerikai földön, Kaliforniában élt.

A férfit a Travis légitámaszpont különleges ügynökei vették őrizetbe otthonában, és egyelőre nem világos, hogy milyen vádakra számíthat. Egyik ismerőse elmondta, hogy Tim és Barry néven szólították, mindig a San Francisco Giants klub sapkájában járt, és hogy „a legjobb szomszéd volt a világon”. Más lakók is megdöbbenésüknek adtak hangot a férfi rejtegetett múltja miatt. Annyit tudtak róla még, hogy egy Anna nevű élettársa volt.

A katonai nyomozóhatóság ugyanakkor közölte: nincs arra utaló jel, hogy a volt százados információt szivárogtatott volna a szovjeteknek, vagy hogy beszervezték volna.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018