eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Kijev, 2018. május 30.Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője (b), Jurij Lucenko ukrán főügyész (j) és Arkagyij Babcsenko orosz újságíró (k) az utóbbi állítólagos meggyilkolásának ügyében a szolgálatnál tartott kijevi sajtótájékoztatón 2018. május 30-án, miután elterjedt a hír, hogy Babcsenko Kijevben merénylet áldozatául esett. Hricak közölte, hogy a gyilkosság színlelt volt, egy titkosszolgálati akció, amellyel egy állítólag tervezett valódi merénylet tetteseit próbálták leleplezni. (MTI/AP/Efrem Lukackij)
Nyitókép: Efrem Lukackij

Sokan felháborodtak az orosz újságíró "feltámadásán"

Kedden és szerdán még a halálhírét költötték, de szerdán délután a nyilvánosság elé állt, bizonyítva, hogy megrendezett volt a halála. Arkagyij Babcsenko orosz ellenzéki újságírót az ukrán titkosszolgálat vette rá színjátékra, amiért sok bírálatot kapott keleten és nyugaton egyaránt.

Felesége előtt hevert egy vértócsában, a gyilkos megvárta, amíg hazatér a bevásárlásból – de akkor miért lőtték hátba, miért a lakásában és nem előtte készült kép róla, és akkor a mentőkocsiban halt-e meg vagy sem? - erről beszéltek kedd este és szerdán napközben a sokkolt hozzátartozók, kollégák és az orosz háborús veteránból rendszerellenes újságíróvá lett Arkagyij Babcsenko hívei.

Szerdán délután a beigazolódtak a gyanúk, hogy valami nem volt rendben a történettel. A mosolygós és kissé zavart, de nagyon is életben lévő újságíró megjelent az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU sajtótájékoztatóján a szervezet főnöke és az ukrán főügyész társaságában.

Mint az SZBU vezetése elismerte, a gyilkosság álhír volt, hogy leleplezzék azokat az orosz ügynököket, aki valóban meg akarták öletni az Oroszországot élesen bíráló riportert.

Még Babcsenko felesége sem tudott a színjátékról, amiért a férfi a nyilvánosság előtt bocsánatot kért tőle.

Azoktól is elnézést kért, akik az előző 24 órában együttérzésüket fejezték ki és tiszteletüket rótták le – virágokkal vagy üzenetekkel.

Az álgyilkosság után az ukrán miniszterelnök, Volodimir Grojszman azonnal „az orosz elnyomó gépezetet” vádolta meg.

A televízióban bemutatták egy csak G-nek nevezett, köpcös, középkorú férfi elfogását. Az ukrán állampolgárnak úgymond 40 ezer dollárt ígértek a bérgyilkosságért. Ő erre beszervezett egy ukrán háborús veteránt, hogy bizarr módon az ellenséges Moszkva állítólagos óhajának eleget téve, megöljön egy országával szimpatizáló orosz újságírót.

Vaszil Hricak, az SZBU feje emellett azt állította, hogy az elkövető háromszáz AK-47-es géppisztolyt és többszáz kilogramm robbanóanyagot készült vásárolni, terrorcselekmények elkövetésére.

Babcsenko pedig azt mondta: az életére törő ügynököknél olyan útlevélfotó volt, ami csak az orosz nyilvántartásban szerepel – ezzel tehát igazolt az orosz állami szál. Később találkozott az esetet „nagyszerű akciónak” nevező Petro Porosenko elnökkel.

Moszkvában már a gyilkosság hírét is hamisnak minősítették. Lavrov külügyminiszter arra utalt: Ukrajna büntetlenül manipulálja nyugati mecénásait, mert értékes a számukra.

A módszereket médiumok és újságíró szervezetek is bírálták.

A CNN azt közölte, hogy az ukrán hatóságok egy napon át hazudtak, míg a Riporterek Határok Nélkül vezetője szánalmasnak és sajnálatosnak nevezte, ahogy az igazsággal játszottak.

Az EBESZ sajtószabadság illetékese megjegyezte: az államok felelőssége, hogy korrekt információval lássák el a társadalmat.

Az ukrán sajtó egy része, valamint az orosz kormánypárti, de független média is ritka egyetértésben megjegyezte: az eset megkérdőjelezi Ukrajna szavahihetőségét. Az orosz külügyminisztérium szerint pedig újabb oroszellenes provokáció történt.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×