INFORÁDIÓ
2021. április 21. szerda
Konrád

orosz

kém

egyesült királyság

Hemzsegnek az orosz kémek az Egyesült Királyságban

Hemzsegnek az orosz kémek az Egyesült Királyságban

Heteken belül hivatalos jelentést tesz közzé a brit kémelhárítás a külföldi hírszerzők tevékenységéről, de részletek már kiszivárogtak. Ezek szerint a hidegháború időszaka óta ötszörösére nőtt a Nagy-Britanniába kihelyezett orosz kémek száma, jelenleg 200 körül jár, és ezen felül mintegy 500 ügynök működik.

A britek még a korábbinál is intenzívebbé tették az elhárító munkát a Szkripal-ügyet követően, vagyis azután, hogy több mint fél éve az Angliában élő volt orosz kettősügynököt, Szergej Szkripalt a társaságában lévő lányával együtt novicsok idegméreggel megmérgezték.

Akkor összehangolt akciót hajtott végre az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada az orosz kémek ellen, Nagy-Britannából 23 gyanús orosz állampolgárt utasítottak ki. De a legújabb vizsgálat azt mutatja, hogy most többen vannak, mint sejtették.

Gyanús, hogy a Londonba akkreditált 56 orosz diplomatának legalább a fele az illegális hírszerzésben érintett.

Vannak ilyen gyanús személyek az orosz kereskedelmi kirendeltségen, a belvárosi Rosszotrudnicsesztvo kulturális központ személyzetének soraiban és másutt is - állítja a jelentés.

A kimutatást összeállító Andrew Foxall szerint az észt példát kellene követni. Az észt hatóságok évente névsort adnak közre azokról az ott dolgozó oroszokról, akik kémkedéssel gyanúsíthatók.

Az orosz ügynökök nem utolsó sorban londoni oroszokat figyelnek meg. Az orosz korrupció ellen küzdő társadalmi aktivista, a londonban élő Vlagyimír Asurkov mondta el a jelentés összeállítóinak, hogy moszkvai barátait berendelték egy kis beszélgetésre, és kiderült:

a szervek órás pontossággal tudják, hogy ő Londonban mikor és mit csinál, hová megy.

Ha a felmérés adatai helytállóak, akkor feltűnően nagy az angliai hírszerzők számának növekedése. A britekhez évekkel ezelőtt átállt volt angliai KGB-kémfőnök, Oleg Gordievski szerint 1985-ben 39 szovjet állampolgár kémkedettt az Egyesült Királyságban. Mi ez a mostani kétszáz oroszhoz képest!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018