eur:
393.11
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Phenjan, 2018. április 21.A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott kép Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről, a párt központi bizottságának plenáris ülésén Phenjanban 2018. április 20-án. Kim Dzsong Un április 21-én bejelentette, hogy Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárja nukleáris kísérleti telepét. (MTI/EPA/KCNA)
Nyitókép: -------------------

Mit kapott Kim a déliek pendrive-ján?

Út a jóléthez egy USB pendrive-on - így jellemzik azokat az infrastruktúrafejlesztési terveket, amelyeket Kim Dzsong Un északi vezető kapott a kezébe déli partnerétől a közelmúltbeli Korea-csúcson. Mit rejt az ajánlat?

Miközben Donald Trump felfedte, hogy június 12-én Szingapúrban tartják az első találkozót hivatalban lévő amerikai elnök és észak-koreai vezető között, Dél-Koreában azt találgatják, hogyan reagál majd Kim a tőlük kapott USB pendrive tartalmára.

Dél-Koreából eddig az ilyen adathordozókon becsempészett filmekkel, K-pop dalokkal és propagandával próbálták lazítani az északiak rendszerét, amit Phenjan ahogy tudott akadályozott.

Az áprilisban rendezett történelmi Korea-csúcson ugyanakkor maga Mun Dzse In dél-koreai elnök nyomott Kim kezébe egy ilyen memória-sticket egy ajánlat kíséretében.

Az adathordozó a Koreai-félsziget „új gazdasági térképét” tartalmazta, benne új vasútvonalakkal és erőművekkel, amelyeket akkor építenének fel a kommunista vezetésű államban, ha az feladná atomfegyvereit.

Mint a The New York Times megjegyzi, Mun dél-koreai elnök arra játszik, hogy Kim hasonló imidzset akar magának, mint a keményvonalas diktatúra után Kína gazdasági szárnyalását lehetővé tévő Teng Hsziao-ping. A kérdés az, hajlandó-e Kim feladni az atomarzenált cserébe a diplomáciai elismerésért és viszonylagos jólétért.

Dél-Korea volt egyesítési minisztere szerint igen. Ri Dzsong-szeok szerint Kim sokkal jobban vágyik hazája gazdasági fejlődésére, mint atomfegyverekre.

„Tudja ugyanakkor, hogy nem számíthat olyan gyors gazdasági növekedésre, mint Kína, ha megtartja az atomfegyvert, mert akkor a szankciók fékezni fogják a gazdasági fejlődését”

– mondta.

Dél-Koreai elemzők, saját történelmükre utalva megjegyzik: Kim számára vonzó a kínai és a déli modell is, hiszen vagy egypártrendszer, vagy katonai diktatúra alatt valósították meg a gazdasági fejlesztést, azaz meg lehet győzni arról, hogy ez számára is járható út.

A lehetőség sokáig fel sem merült, mert Kimre véres diktátorként tekintettek külföldön – elég csak saját családtagjai kivégzésére gondolni. Ugyanakkor már végrehajtott bizonyos reformokat, például több önállóságot kaptak a mezőgazdasági szövetkezetek és a gyárak, újabb piacok nyíltak meg és részben megjelent a magántulajdon is.

Ha Kim arra használja fel atomfegyvereit, hogy azokat a gazdasági fejlesztés támogatására cserélje le, akkor különösen az energia- és szállítási ágazatban szorul majd külföldi segítségre.

Észak-Korea leggyorsabban közlekedő vonata például csak 50 km/órás legnagyobb sebességre képes – mondják déli szakértők.

Mivel a nemzetközi szankciók miatt nincs pénz az olajimportra, az északi erőművek vízenergiából és kőszénből állítanak elő áramot. Ugyanakkor ördögi kör alakult ki: olyan gyakoriak az áramszünetek, hogy nehéz kitermelni a szenet és az erőművekbe szállítani. Így Észak-Korea csak annyi áramot tud termelni, ami a déli termelés 4 százalékának felel meg - jegyzi meg a The New York Times.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×