eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Részletek az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt afgán férfi ügyéről

A freiburgi tartományi bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt egy afgán fiatalembert egy német diáklány megerőszakolása és brutális meggyilkolása miatt. Az eset országos megütközést keltett, részben azért, mert a vádlott 2015-ös menekültáradatban úti okmányok nélkül érkezett Németországba és magát kiskorúnak vallotta, amit a hatóságok fenntartás nélkül elfogadtak.

A most véget ért per során kiderült, hogy mielőtt Németországba érkezett, Korfu szigetén már hasonló bűncselekményt követett el, azonban áldozata túlélte a támadást, és így az afgán fiatalembert egy görög bíróság emberölési kísérlet vádjával 10 évi szabadságvesztéssel sújtotta, azonban két évvel később amnesztiával szabadult és továbbállt Németországba.

A Husszein K. néven azonosított vádlottról az orvosszakértők megállapították, hogy legalább 22 éves, így a freiburgi tartományi bíróság már a Németországban kiszabható legsúlyosabb ítélettel sújtotta, mert bizonyítottá vált, hogy 2016 októberében megtámadott egy orvostanhallgató nőt, aki egy baráti összejövetelről kerékpárján hazafelé tartott.

Az ítélet kihirdetésekor a bíró azzal indokolta az életfogytig tartó börtönbüntetést, hogy Husszein K. tettét nem felindulásból követte el, hanem céltudatosan tervelte ki és hajtotta végre. A diáklányt a freiburgi labdarúgóstadion közelében lerántotta kerékpárjáról, majd miután a lány a földre esett, sáljával fojtogatta, és ezután letépte ruháit és a bokrok között megerőszakolta. Ezt követően a közeli Dreisam folyócskáig hurcolta, ahol a leány fejét hosszan a víz alá nyomta, majd áldozatát hátrahagyva hazatért szállására.

Husszein K. hivatalból kirendelt védője fellebbezett az ítélet ellen, arra hivatkozva, hogy az afgán fiatalember tette elkövetésekor kábítószer és szeszesital fogyasztás miatt nem volt beszámítható állapotban. Az ítélet kihirdetésekor a bíró utalt arra, hogy Husszein K. nem először követett el hasonló bűncselekményt. Amikor menekültként Korfu szigetén tartózkodott, késő este rátámadt egy fiatal nőre, akit megerőszakolt és egy szikláról a mélybe taszított. Áldozata azonban számos csonttöréssel ugyan, de túlélte a támadást, és így a görög rendőrség nyomára bukkant Husszein K.-nak, akit fiatal kora miatt 10 évi szabadságvesztésre ítéltek, de amiből csak kettőt ült le, mert amnesztiával szabadult.

Ezt követően 2015 nyarán – több ezer más menekülttel együtt – úti okmányok nélkül Németországba jött, ahol 16 évesnek mondta magát, és ezt a hatóságok el is fogadták. Nevelőszülőkhöz került, akik semmi feltűnöt nem észleltek magaviseletében. A tavaly szeptemberben kezdődött pere során pszihiáterek megállapították, hogy nőellenes alapbeállítottsága miatt, ha módja nyílna rá, gondolkodás nélkül kész lenne újabb erőszakra és gyilkosságra. Így aligha valószínű, hogy esetleges jó magaviselet következtében valaha is szabadlábra kerüljön.

A most végetért freiburgi bírósági eljárás ismét ráirányította a figyelmet a menekültek befogadása terén elkövetett súlyos hibákra, de arra is, hogy a média hosszú időn át igyekezett szemet húnyni a migránsok által elkövetett büncselekmények felett.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×