eur:
394.55
usd:
363.25
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Pozsony, 2018. március 15.Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök-helyettes (b) kormányalakítási megbízást vesz át Andrej Kiska államfőtől (j) Pozsonyban 2018. március 15-én, miután Robert Fico kormányfő lemondott. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Hiába az új szlovák kormány, több városban folytatódnak a tüntetések

A szlovák parlamentben délelőtt elkezdődött az új kormányprogram jóváhagyási folyamata, mely a kormány iránti bizalmi szavazásban csúcsosodik ki. Előtte még letették a képviselői esküt a mandátumukat újonnan érvényesítő képviselők, majd Peter Pellegrini miniszterelnök előterjesztette kormánya programját. A pozsonyi tüntetések szervezői közben jelezték, pénteken már nem szólítják utcára az embereket, de más városokban lesznek demonstrációk.

A 30. parlamenti ülés legfőbb napirendi pontja a Peter Pellegrini vezette kormány programjának bemutatása és az azt követő bizalmi szavazás. Mivel az előző kormány elnöke és több minisztere is parlamenti képviselőként folytatja, ezért az ő helyükön levő képviselőknek el kellett hagyniuk a törvényhozást, megint mások újonnan érkeztek a parlamentbe, mert pártjuk eddigi képviselői kormánytagok lettek. Robert Fico volt miniszterelnök a parlament gazdasági bizottságába, Robert Kaliňák, a székéből szintén felálló korábbi belügyminiszter pedig az alkotmányjogi bizottságba került.

Peter Pellegrini miniszterelnök délelőtt a plénum elé terjesztette kormánya programját, majd kérte a képviselők bizalmát. Pellegrini reményét fejezte ki, hogy a csütörtöki kinevezése olyan mérföldkő lesz, amely véget vet a háborgásnak és helyreáll a nyugalom Szlovákiában. Elmondása szerint a kormányprogram ugyanazokat a célokat követi, mint az előző kormány, s az új kormány folytatni kívánja elődje sikeres projektjeinek megvalósítását.

„A kormányom kész azonnal munkához látni, nem kéri és nem is kérheti a hagyományos 100 nap türelmi időt,

hogy megismerkedjen az egyes tárcák állapotával” – jelentette ki Peter Pellegrini, hozzátéve, hogy a kormány tevékenységének súlypontját az életszínvonal növelésére, az állami bürokrácia csökkentésére, az emberek életének egyszerűbbé tételére kívánja helyezni.

A Pellegrini-kabinet megalakulása miatt más nézőpontra helyezkedtek az eddigi pozsonyi kormányellenes megmozdulások szervezői. Három héten át emberek tízezreit vitték az utcára, ám csütörtökön váratlanul lefújták a péntekre tervezett fővárosi tüntetést a Tisztességes Szlovákiáért demonstrációk szervezői. Döntésüket azzal indokolták, hogy az új kormány kinevezése után a további lépések megoszthatják a társadalmat.

„Természetesen tartunk tőle, hogy fog ez az egész kinézni, és hogy teljesítik-e a követeléseinket, de úgy gondoljuk, hogy

lehetőséget kell kapniuk a bizonyításra.

Arra, hogy betartsák, amit kérünk tőlük, és rendszerszintű változásokat hozzanak” – magyarázta Katarína Nagy Pázmány, a pozsonyi tüntetések egyik szervezője.

A vidéki városokban másképp látják a helyzetet. Kassán, Zsolnán, Nagymihályban, Losoncon és más helyeken pénteken is lesz tüntetés. Martina Strmenová, a besztercebányai demonstráció szervezője elmondta, addig akarják folytatni, amíg érzik az emberek támogatását.

„A kormányban beállt változások nem elegendőek, és a tüntetések eredeti követelései nem teljesültek.

Elfogadjuk a pozsonyi szervezők döntését, ugyanakkor azt is tudatosítjuk, hogy a mi elsőrendű feladatunk, hogy az emberek kifejezhessék véleményüket” – mondta a besztercebányai tüntetés szervezője.

Pozsonyban a tüntetés ugyan elmarad, de egyetemisták egy csoportja csendes emlékmenetet tart este a Šafárik tértől a Szabadság térig, ahol gyertyát gyújtanak Ján Kuciak és Martina Kušnírová emlékére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×