eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Pozsony, 2018. március 22.Peter Pellegrini újonnan kinevezett szlovák miniszterelnök aláírja a kinevezéséről szóló dokumentumokat Pozsonyban 2018. március 22-én. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Döntő pillanat a szlovák belpolitikában

Mától Peter Pellegrini Szlovákia új kormányfője. Andrej Kiska köztársasági elnök délelőtt kinevezte az új kormányt, ezt követően pedig a kabinet elfogadta az új programnyilatkozatot. A Pellegrini-kormánynak várhatóan holnap szavaz bizalmat a parlament. Zsoldos Ákos politikai elemző szerint döntő pillanathoz érkezett a szlovák helyzet.

A leköszönő Fico-kormányhoz képest a kormányfő személyén kívül öt további poszton lesz változás. Új kormány-alelnöke lesz az országnak Richard Raši személyében, aki a beruházásokért és informatizációért is felelni fog. Robert Kaliňákot Tomáš Drucker, eddigi egészségügyi miniszter váltja a belügyminiszteri székben, az egészségügyi tárcát pedig Andrea Kalavská, a minisztérium eddigi államtitkára irányítja majd. Az új kulturális miniszter Ľubica Laššáková lesz, az új igazságügyi minisztert pedig a Híd adja Gál Gábor személyében. A fennmaradó minisztériumok élén nincs változás, azokat továbbra is a Robert Fico kormányába tartozó miniszterek vezetik tovább.

Peter Pellegrininek másodjára sikerült a kormányalakítás, az első javaslatot Andrej Kiska még visszautasította. A másodikra viszont már rábólintott, noha ezzel sincs teljes mértékben megelégedve, de államfőként nem lépheti túl az alkotmányos jogköreit, ezért kinevezte a kormányt.

Harc a bizalomért

Az elnök a kinevezés utáni beszédében hangsúlyozta, az elmúlt egy hónapban nagyon kemény kijelentések is elhangzottak, ám kevés volt az olyan tett, amely visszaállította volna az emberek államba vetett bizalmát. „Nehéz feladat vár Önökre. Az Önök dolga az lesz, hogy harcoljanak az emberek bizalmáért. Döntéseikkel és konkrét lépéseikkel minden miniszternek meg kell győznie a nyilvánosságot, hogy mindezt komolyan gondolják! – nyomatékosította az államfő. „A kormányom készen áll arra, hogy az első naptól kezdve teljes erőbedobással dolgozzon” – válaszolta Peter Pellegrini miniszterelnök.

Kinek az embere?

Bugár Béla, a kormánypárti Híd elnöke elutasította azokat a vádakat, melyek szerint Pellegrinit a háttérből továbbra is Robert Fico leköszönt miniszterelnök irányítaná. „Ha megnézzük akár az új belügyminiszter, Tomáš Drucker akár Peter Pellegrini személyét, mindketten elég fiatalok ahhoz, hogy belemenjenek egy olyan játékba, amely a karrierjüket ketté törhetné. Pellegrinit sokan azzal vádolják, hogy a háttérből Robert Fico irányítja őt. Én viszont úgy látom, hogy képes önálló döntések meghozatalára” – jegyezte meg Bugár.

Döntő pillanat

Továbbra is nyitott kérdés marad, hogy az új kormány megalakulása véget vet-e apolitikai és társadalmi válságnak, amely Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása után robbant ki. Zsoldos Ákos politikai elemző szerint bizonyos szinten már megnyugodott a társadalom Peter Pellegrini kinevezésével, aki egyfajta konstruktivitást mutat. „Most van az a pillanat, amikor kiderül, hogy ez a válság eszkalálódhat, hogy a felfűtött hangulatban lévő társadalom képes-e még tovább hevíteni magát, és további tüntetéseken további követelményekkel előállni, vagy pedig megnyugszanak a kedélyek. Pellegrini rövidtávon jól jött ki ebből, és gőzerővel fog azon dolgozni, hogy megfeleljenek a társadalom igényének” – jegyezte meg az elemző.

Az „Álljunk ki egy tisztességes Szlovákiáért!” névre keresztelt megmozdulások szervezői a héten bejelentették, mivel nem történtek gyökeres változások a politikában, ezért holnap is az utcára vonulnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×