eur:
393.86
usd:
365.08
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Pozsony, 2018. március 15.Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök-helyettes kormányalakítási megbízást vesz át Andrej Kiska államfőtől Pozsonyban 2018. március 15-én, miután Robert Fico kormányfő lemondott. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Kinevezte az új miniszterelnököt a szlovák államfő

Kinevezte az új szlovák miniszterelnököt, Peter Pellegrinit csütörtökön a pozsonyi Andrej Kiska államfő, aki ezt követően sorra kinevezi a megújult összetételű kabinet többi tagját is.

Peter Pellegrinit a múlt héten jelölte az új kormány élére a hárompárti kormánykoalíció legerősebb pártja, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD), miután elődje, Robert Fico egy szlovák tényfeltáró újságíró meggyilkolása miatt kirobbant belpolitikai válság következményeként lemondott a kormányfői posztról.

Az új szlovák kormány névsora, amelyben Fico kabinetjéhez képest a miniszterelnök személyén túl négy poszton történt változás, kedden vált véglegessé.

Pellegrini és a kabinet tagjainak eskütétele után mondott beszédében az államfő megismételte azt a szerdán tett kijelentését, hogy

az új kormánynak nemcsak a parlament bizalmát kell majd megszereznie, hanem "a nyilvánosságét is".

Kiska ezzel nyilvánvalóan az újságíró-gyilkosság után több szlovákiai városban kezdődött tüntetéssorozatra utalt, amelynek résztvevői az elmúlt hetekben a kormány lemondását és előrehozott választások kiírását követelték. Az államfő még kedden, a kabinet kinevezését első összetételében elutasító döntése után az elnöki palotában köszönetet mondott azoknak a "polgári aktivistáknak", akik megszervezték az elmúlt hetek tiltakozó megmozdulásait.

Az eskütétel utáni nyilatkozatában Peter Pellegrini meggyőződését fejezte ki, hogy az új kormány munkába lépése hozzájárul majd az újságíró-gyilkosság után kialakult feszült helyzet megnyugtatásához. Úgy vélekedett, hogy a szlovák média az elmúlt időszakban a belpolitikai válság kapcsán olyan képet kezdett rajzolni az országról, mintha az egy "sötét lyuk" lenne Közép-Európában. "Ezt határozottan el kell utasítanom, ez nem így van" - szögezte le Pellegrini, megjegyezve, hogy gazdasági állapotát és a demokrácia szintjét tekintve Szlovákia a térség legfejlettebb országai közé tartozik.

A kinevezett miniszterelnök hangsúlyozta: az új kormány összetétele a demokratikus parlamenti választások eredményét tükrözi, s ezért legitimitásának kétségbe vonása, az alkotmány és az ország törvényeinek figyelmen kívül hagyásával jelentene egyet. Hozzáfűzte: a kormányzó többség mindent megtett a kialakult helyzet megnyugtatása érdekében, s bízik benne, hogy az ellenzék is megteszi majd ugyanezt.

Pellegrini ezzel arra utalhatott, hogy a kormánykoalíció által a belpolitikai válság hangadóinak tartott két vezető ellenzéki párt, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) csoportosulás a héten jelezte: hamarosan a parlament elé terjesztik az előrehozott választások kiírásáról szóló törvényjavaslatukat.

  • Az új szlovák kormányban a Smer-SD-hez tartozó belügyminisztérium vezetését Robert Kalinák helyett Tomás Drucker eddigi egészségügyi miniszter veszi át.
  • Az egészségügyi minisztériumot Andrea Kálavská eddigi államtikár vezeti majd.
  • A kulturális miniszter, Marek Madaric helyét Lubica Lassáková, a Smer-SD besztercebányai megyei szervezetének elnöke veszi át.
  • A befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettes posztjára - amelyet eddig Pellegrini töltött be - Richard Rasi kassai főpolgármester kerül.
  • Új vezetője lesz a Most-Híd párt hatáskörébe tartozó igazságügyi tárcának is, amelynek eddigi vezetője, Lucia Zitnanská nem kívánt feladatot vállalni az új kormányban. A tárcát Gál Gábor, Bugár Béla pártjának eddigi parlamenti frakcióvezetője kapta.

Peter Pellegrini kabinetje még csütörtökön összeül, hogy elfogadja programját. A parlament előrelátatóan pénteken szavaz bizalmat az új szlovák kormánynak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×