eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az EU kiállt a britek mellett a kémügyben

Vlagyimir Putyin azt állította: országának nincs vegyifegyver programja, és tagadta, hogy köze lett volna egy volt orosz ügynök angliai megmérgezéséhez. Közben megérkeztek a független szakértők Nagy-Britanniába.

Vlagyimir Putyin azt állította, hogy a sajtóból tudta meg, hogy a kémkedés miatt elítélt, majd elnöki kegyelmet kapott és nyugaton elfogott orosz ügynökökre kicserélt Szergej Szkripalt és a lányát megmérgezték Angliában.

A brit kormány jogtalan vegyifergyver-használatnak minősítette és személyesen őt vádolta meg az akcióval. Ezt követően a múlt héten a britek kiutasítottak 23 “nem bejelentett kémnek” minősített orosz diplomatát. Az oroszok azzal válaszoltak, hogy szintén kiutasítottak 23 brit diplomatát, betiltották a kultúrális kapcsolatokat elősegítő British Council működését.

Emellett a britek számára sokkoló módon bezáratják Nagy-Britannia szent-pétervári nagykövetségét, amelyet ironikus módon jópár éve Vlagyimir Putyin nyitott meg a helyi polgármester társaságában.

Johnson vasárnap azt állította a brit tévében, hogy Oroszország az elmúlt évtizedben – “célzott gyilkosságok céljából” vegyifegyver készleteket hozott létre és halmozott fel a Novicsok néven ismert anyagból. “Erről bizonyítékaink vannak” – állította.

Ugyanebben a BBC műsorban a londoni orosz nagykövet viszont arra utalt, hogy brit ügynökök követhették el a támadást saját országukban, a Porton Down-I katonai laboratóriumot felhasználva, ahol a napokban a brit hatóságok szerint azonosították a Novicsok vegyi anyagot.

Johnson “viccesnek” nevezte az állítást, viszont magyarázkodni kényszerült, amikor kénytelen volt elismerni, hogy 160 ezer fontos adományt fogadott el egy volt orosz miniszter feleségétől egy a Konzervatív Párt számára adományokat gyűjtő teniszmeccsért cserébe. Ljubovj Csernyuhina további 30 ezer fontot fizetett egy közös vacsoráért – nem mással, mint Gavin Williamson védelmi miniszterrel, aki a múlt héten azt mondta: “az oroszok fogják be és menjenek el”.

Johnson válasza az volt, hogy ha nem mutatnak be konkrét bizonyítékot egyes oroszokkal szemben, akkor “nem lehet az egész nemzetet vádolni”.

Moszkvában ezek után a frissen újraválasztott Vlagyimir Putyin elnök is megszólalt, aki tagadta, hogy országának köze lett volna a felháborodást kiváltó Szkripal-ügyhöz, és azt is, hogy hazája a vádak szerinti vegyifegyver programot folytatott volna.

"Az első dolog, ami az ember eszébe jut, hogy ha ez harci méreganyag lenne, akkor az emberek természetesen a helyszínen meghaltak volna, ez nyilvánvaló tény, ennek tudatában kell lenni. Oroszországnak nincsenek ilyen eszközei, mi az összes vegyi fegyverünket megsemmisítettük nemzetközi ellenőrzés alatt" - hangoztatta Putyin.

Közben a vegyifegyverek elterjedésének megakadályozását felügyelő nemzetközi szervezet, az OPWC független vizsgálatot folytat és mintákat vesz a volt orosz ügynök autójából – a britek állítása szerint ugyanis ennek szellőzőrendszerébe rejtették a pusztító vegyi fegyvert, ami miatt Szergej Szkripalt és lányát még mindig intenzív osztályon, kórházban kezelik.

Feltétel nélküli támogatásukról biztosították az európai uniós tagállamok külügyminiszterei az Egyesült Királyságot a mérgezési ügyben. A hétfői brüsszeli tanácsülésen elfogadott közös nyilatkozatban határozottan elítélték atámadást.

"Ezen meggondolatlan és törvénytelen cselekedet veszélybe sodorta számos állampolgár életét. Az Európai Unió rendkívül komolyan veszi a brit kormány értékelését, miszerint valószínűleg Oroszország felelős a történtekért" - hangsúlyozták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×