eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Küszöbön a kormányváltás Szlovákiában?

Küszöbön a kormányváltás Szlovákiában?

A szlovák ellenzéki pártok rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik, amelyen megpróbálják leváltani a kormányt. A bizalmatlansági indítvány indoklásában szerepel, hogy a kormányhivatal minden bizonnyal szoros kapcsolatban áll az olasz maffiával, továbbá, hogy Robert Fico miniszterelnök szemet huny belügyminisztere, Robert Kaliňák hazugságai felett.

Szlovákiában tíz napja új betűvel írják a történelmet. Ekkor derült ki, hogy ismeretlen elkövetők meggyilkolták Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. A brutális gyilkosság háttere politikai színezetet kapott, a folyamatok pedig a múlt hét elejétől az ország történetében soha nem látott sebességre kapcsoltak. Szinte óránként szólal meg hol az ellenzék, hol a kormányoldal és a rendőrség, hol pedig Andrej Kiska köztársasági elnök.

Küszöbön a kormányváltás Szlovákiában?

Az államfő már vasárnapi felszólalásában jelezte, hogy tárgyalást kezdeményez a politikai pártokkal a rendkívül feszült helyzet csillapítása érdekében. Ekkor két megoldást vázolt: a kormány alapvető rekonstrukcióját, vagy előrehozott választásokat. Tegnap ettől konkrétabban fogalmazott: „Készen állok arra, hogy kivezessem az országot a válsághelyzetből. Fontos, hogy az emberek újra megbízzanak az államban. Számomra a bizalom a kormány alapvető rekonstrukcióját jelenti” – mondta Andrej Kiska.

Robert Fico miniszterelnök azzal vádolta meg az államfőt, hogy külföldi segítséggel az országos rend felbomlasztása a célja, s ebben a tervében Soros György van a segítségére. Ezt a forgatókönyvet Kiska is, az ellenzék is és maga Soros is abszurdnak tartja, aki kijelentette, nincs semmi köze a szlovákiai történésekhez.

Az ellenzék Igor Matovič vezérletével ma bejelentette, a kormány elleni bizalmatlansági indítványt nyújt be a parlamentbe. Matovič szerint a miniszterelnök elfedi Robert Kaliňák belügyminiszter hazugságait, ráadásul a kormányhivatalba beszivárogtak az olasz maffia emberei, és olyan légkört teremtett az országban, ahol az újságíróknak félniük kell. Az OľaNO vezetője elutasítja azt is, hogy a kormányfő előhúzta a Soros-kártyát. Úgy véli, Fico ezzel az összeesküvés-elmélettel csak azt akarja elérni, hogy az emberek azt higgyék, a zsidók, az amerikaiak és a magyarok destabilizálni akarják az országot.

Az ellenzéki pártok vezetői azt nyilatkozták, az indítvánnyal megvárják, míg véget érnek az államfővel folytatott tárgyalások. Andrej Kiska elsőként az ellenzéki Sme rodina vezetőjét fogadta az elnöki palotában. Boris Kollára találkozó után azt nyilatkozta, mozgalma számára elfogadhatatlan a jelenlegi kormány bármilyen átalakítása, és csak az előrehozott választásokat fogadják el megoldásként.

Andrej Danko házelnök péntekre javasolta a három legfőbb közjogi méltóság találkozóját, azzal a céllal, hogy gátat vessenek annak a hangulatnak, melynek a kormány destabilizációja a célja. Aznap civil szervezetek újból tömeges megmozdulást szerveznek a szlovák fővárosban melynek üzenete, hogy Robert Ficót és kormányát minél előbb nyugdíjba küldjék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×