eur:
390.21
usd:
364.2
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
36 ezer külföldit nem engednek be Dél-Koreába a téli olimpiára

36 ezer külföldit nem engednek be Dél-Koreába a téli olimpiára

Dél-Korea több tízezer külföldi beutazását tiltotta meg – mindössze néhány nappal az idei téli olimpia kezdete előtt. A szöuli hatóságok biztonsági intézkedésekkel magyarázták a döntést.

36 ezer külföldit tettek fekete listára és tiltották meg beutazásukat a dél-koreai hatóságok. A február 9-én kezdődő téli olimpiára készülő házigazdák ezt terrorellenes megfontolásokkal indokolták. A nemzetgyűlés egyik képviselője újságíróknak elmondta, hogy az intézkedést a nemzetbiztonsági szolgálat léptette érvénybe, amely értesítette a lépésről a dél-koreai parlamentet.

A nemkívánatos személyek listáját a külföldi titkosszolgálatokkal együttműködésben állították össze – mondta el a képviselő.

Phjongcshangban, a téli olimpia helyszínén már január vége óta működik az a biztonsági központ, amely 17 külöböző titkosszolgálat adatait elemzi. Biztonsági szakértők szerint a legnagyobb fenyegetést az Iszlám Állam jelenti, de nem zárták ki, hogy más nemzetközi terrorszervezetek is próbálkozhatnak támadásokkal. Emiatt 18 objektumot – köztük stadionokat – fokozottan védenek.

A reptéri biztonsági intézkedések mellett a vasútállomásokon tartalékosok és önkéntesek teljesítenek szolgálatot. A hétvégéig egyébként a rendelkezésre álló jegyek háromnegyedét adták el a szervezők.

Közben a déli szomszédhoz látogató észak-koreai delegációt a diktatúra hivatalos államfője, Kim Jon Nam vezeti, aki a Legfőbb Népi Gyűlés Elnökségének Elnöke címet viseli.

Délen ezt úgy értékelik, hogy az északiak hajlandóságot mutatnak a kapcsolatok javítására. A nyitóünnepségen a jogilag a múlt század közepe óta még mindig hadban álló két Korea sportolói közös zászló alatt vonulnak fel. Vasárnap az egyesített koreai női jégkorong-válogatott lejátszotta első barátságos mérkőzését Svédország ellen, és 3-1-re kikapott.

A Dél-Koreával szövetséges Egyesült Államok azonban “szemfényvesztésnek” tartja az atomfegyverekkel fenyegetőző északiak hirtelen jött puha diplomáciáját.

Mike Pence alelnök azt mondta, megakadályozza, hogy Phenjan "elrabolja" az olimpiát, mert, mint ahogy stábja egyik tagja idézte szavait: "emlékeztetni fogja a világot, hogy bármi, amit az észak-koreaiak tesznek az olimpián, csak azt célozza, hogy elkendőzze a tényt: az övék a leginkább elnyomó diktatúra a bolygón." Észak-Korea erre azzal válaszolt, hogy a megjegyzés "a Trump-féle arrogancia csúcsának példája".

Közben Oroszországban felháborodást váltott ki, hogy a Nemzetközi Sportbíróság múltheti döntése nyomán tisztának talált orosz versenyzők és trénerek közül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 13-at nem enged be a játékokra.

A NOB és nyugati bírálók is úgy értelmezték a múlt heti döntést, hogy az oroszok esetében "nem volt elég bizonyíték a doppingvád bizonyítására" és hogy a felmentett sportolók nem "tiszták". A NOB szerint további bizonyítékok állnak rendelkezésre, "amelyeket a bíróság nem tudott mérlegelni", és ezért még mindig fennáll a gyanú, hogy az érintettek doppingoltak.

A korábbi NOB döntés szerint Oroszország hivatalosan nem, de nemzeti jelképeket nem viselő egyes orosz versenyzők indulhatnak a téli olimpián.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×